Tempo950x100

Tempo300x100

Нові правила виробництва вітчизняного коньяку порушують Угоду про асоціацію з ЄС

Нові правила виробництва вітчизняного коньяку порушують Угоду про асоціацію з ЄС

Документ, підготовлений міністерством аграрної політики та продовольства, був опублікований 10 серпня у Офіційному віснику України, пише Європейська правда. 

Він регулює правила виробництва та маркування коньяків різних марок, включаючи періоди витримки та вміст вітчизняних спиртів.

Варто зауважити, що Україна, ратифікуючи Угоду про асоціацію з ЄС, зобов’язалася припинити використання низки географічних найменувань, які зарезервовані за конкретними країнами ЄС – в тому числі таких назв, як “коньяк”, “шампанське”, “токай” тощо. Коли текст Угоди погоджували, Київ та Брюссель домовилися про 10-річний перехідний період, протягом якого Україна може продавати на внутрішньому ринку 12 зареєстрованих найменувань алкогольної продукції, зареєстрованих за країнами-членами ЄС, в тому числі коньяк (ст. 208 УА).

Між тим “Правила виробництва…” написані повністю без урахування зобов’язань України за Угодою.

У відповідності до УА, перехідний період завершується у 2025 році, і з 1 січня 2026 року Україна не має права виробляти коньяк. Між тим, затверджений урядовий документ передбачає правила виробництва коньяку до 2027 року, коли таке виробництво буде протизаконним. “Європейська правда” чекає на коментар ЄС з цього приводу.

Звертає на себе увагу також те, що Мін’юст тривалий час не погоджувався візувати “Правила виробництва коньяків України”. Цей документ був схвалений Мінагро ще торік, але погодження Мін’юсту отримав лише 30 липня 2018 року. Джерела ЄП свідчать, що затримка була пов’язана саме із проблемою порушення зобов’язань перед ЄС.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/novi-pravyla-vyrobnyctva-vitchyznyanoho-konyaku-porushuyut-uhodu-pro-asociaciyu-z-yes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати