Обліпиховий бум не омине українських аграріїв

Обліпиховий бум не омине українських аграріїв

До таких культур належить обліпиха, яка є ягодою і одночасно лікарською рослиною, повідомляє Pro-Consulting.

Вона вживається як в свіжому вигляді, так і служить сировиною для отримання обліпихової олії, різних настоянок і добавок в косметичні засоби. За останні п’ять років світовий ринок обліпихи виріс на 40% і досяг 18 млрд доларів США. З них 1 млрд припадає на саму ягоду і 17 млрд – на продукти її переробки.

Обсяг світового ринку обліпихи

Такий обліпиховий бум не втече від уваги і українських аграріїв. У минулому році було відзначено значне збільшення закупівель посадкового матеріалу цієї рослини, який почне давати перші врожаї до 2020-го. У наступному році в нашій країні буде вироблено близько 50 тис. обліпихових саджанців. Тому зараз саме час для організації господарства по вирощуванню цих ягід.

За розрахунками аналітиків, найбільш оптимальна на сьогоднішній день площа обліпихових насаджень становить 10 гектарів. Ці невибагливі кущі можуть добре рости в будь-якому регіоні України. При виборі конкретного місця розміщення підприємства під час написання бізнес-плану, ми орієнтувалися на щільність і купівельну спроможність населення, розвиненість транспортної інфраструктури і зупинилися на Київщині.

За проектом планується закупівля дворічних саджанців, для того щоб продавати ягоди вже на другий рік реалізації, так як обліпиха починає плодоносити при досягненні віку трьох-чотирьох років.

Етапи вирощування

Слід враховувати те, що обліпиха є дводомною рослиною. ЇЇ «чоловічі» кущі не дають врожаю, але виконують важливу функцію запилення «жіночих». Тому вони висаджуються своєрідними сім’ями – на одне «чоловічу» рослину доводиться 8-12 «жіночих».

На гектарі посадок вміщується близько 1500-1700 кущів обліпихи, кожен з яких вже в перші роки здатний давати 5-9 кг ягід. З віком урожай буде збільшуватися.

Розмір вкладень в створення обліпихового господарства залежить від його конфігурації. Якщо підприємство зосередиться тільки на виробництві свіжої ягоди, то буде потрібно $ 270-350 тис. В залежності від вартості техніки, площі складу і зарплати працівників. При додаванні обладнання для заморозки і зберігання ягід, грошей необхідно більше – $ 500-550 тис., але і підприємство буде отримувати додатковий дохід від продажу ягід в міжсезоння за підвищеними цінами.

При використанні всіх можливостей реалізації свіжих і заморожених ягід, щорічний дохід даного господарства зростатиме з $ 170 тис. в перший рік реалізації до $ 800 тис. При підвищенні віку кущів і їх виході на максимальну продуктивність.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/oblipyhovyj-bum-ne-omyne-ukrayinskyh-ahrariyiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати