Обсяг інвестицій у аграрний сектор зменшився

Обсяг інвестицій у аграрний сектор зменшився

Це найнижчий показник темпів приросту капітальних інвестицій за останні три роки. Про це повідомляє Державна служба статистики України, передає УНН.

“Обсяг освоєних капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки за січень−грудень 2018 року порівняно з попереднім роком у цінах відповідних років збільшився на 14,0%. Втім, з урахуванням інфляції їх реальний приріст становив лише 8,5%. Це найнижчий показник темпів приросту капітальних інвестицій за останні три роки: у 2016 році він становив 49,5%, а у 2017 році – 30,7%”, – йдеться у повідомленні.

Такий характер динаміки капітальних інвестицій на розвиток аграрного сектору за останні роки обумовлений комплексом факторів, у складі яких дія негативних посилюється.

“Насамперед, в умовах війни бюджетні витрати на підтримку агровиробників скорочуються. В умовах нестабільності агрокомпанії надають перевагу інвестиціям у приріст оборотних активів, які хоча й приносять швидкі вигоди, але звужують перспективи стратегічного розвитку. Через підвищений рівень ризиків великі агроформування виводять інвестиційні ресурси у більш безпечні для їх капіталу зони”, – підкреслили у Держстаті.

Також інвестиційна діяльність малого агробізнесу, який є одним з найважливіших чинників розвитку, уповільнена.

Крім того, ставки відсотків по кредитах вищі за рентабельність витрат по більшості інвестиційних проектів.

У службі статистики зауважили, що надходження прямих іноземних інвестицій майже припинилося, а обсяги залучення зовнішніх джерел для фінансування інвестиційних проектів значно скоротилися.

Проте незважаючи на посилення негативних чинників виробництво продукції сільського господарства порівняно з харчовою промисловістю поки що залишається інвестиційно привабливим.

У 2018 році на гривню капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів припало 2,81 грн відповідних витрат у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг. Для порівняння, цей показник 2009 року становив − 1,00 грн/грн; 2012 року − 1,40 грн/грн; 2015 року − 2,16 грн/грн; 2017 року − 2,35 грн капітальних інвестицій у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг на 1 грн капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, точка рівноваги в пріоритетності сільського господарства і харчової промисловості матиме місце у 2025 році.

У Держстаті зазначили, що аграрне виробництво впливає на розвиток усієї економіки. Про це свідчить коефіцієнт кореляції – 0,6 – між показниками інвестицій на 1 га сільськогосподарських угідь і валового регіонального продукту. З огляду на це уповільнення інвестиційної діяльності в сільському господарстві обумовлює відповідні зміни у динаміці розвитку економіки України.

Тому навіть за несприятливих умов, що склалися, доцільно здійснювати додаткові заходи щодо активізації інвестиційних процесів у аграрній сфері. Адже це викликатиме позитивні мультиплікативні ефекти в інших секторах економіки.

“Слід також пам’ятати, що підтримка розвитку аграрного сектору економіки і сільських територій була найважливішою складовою економічної політики усіх країн, які досягли успіху в розвитку”, – підсумували у Держстаті.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/obsyah-investycij-u-ahrarnyj-sektor-zmenshyvsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН