Tempo950x100

Tempo300x100

Обвал цін на картоплю в Україні був недостатнім, щоб зупинити імпорт з Росії

Обвал цін на картоплю в Україні був недостатнім, щоб зупинити імпорт з Росії

Незважаючи на те, що ціни на картоплю в Україні знижуються, їх зниження поки що не було достатнім для того, щоб зупинити потік величезних обсягів імпорту російського клубнеплода в країну.

Аналітики EastFruit повідомляють, що оптові ціни на картоплю в Україні за останні шість тижнів знизилися на 27-30%, і зараз придбати продукцію оптом можна вже навіть по 7 грн/кг (близько 30 центів США за кг). І хоча українські виробники картоплі намагаються стримувати ціни, але, за словами трейдерів, переговори вести з ними набагато легше.

У той же час картоплярі Росії і Білорусі, як і раніше охоче продають свою картоплю в середньому в два-два з половиною рази дешевше, ніж українські. «При такій різниці в ціні, трейдери будуть і далі продовжувати імпортувати картоплю з Росії та Білорусі, тому що це вигідно», – зазначає Олександр Хорєв, керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Українська плодоовочева асоціація (УПОА) оцінює обсяги імпорту картоплі в Україні вже приблизно 200 тис. тонн на даний момент з початку сезону.

«Питома вага імпортної картоплі в роздрібній торгівлі цим товаром в жовтні-листопаді, за моїми оцінками, сягала майже 50%. Більшості наших картоплярів залишилося всього близько 4 місяців для розпродажу своїх запасів, а закладали картоплю з метою перепродажу за більш високою ціною і трейдери і навіть закладали імпортну продукцію! Тому я б не виключав ймовірності подальшого зниження оптової ціни на картоплю в грудні, а якщо цього не станеться, то обвалу цін у березні-квітні. Очевидно, що, поки українські фермери зрозуміють, що відбувається, їх гроші на їх же ринку запрацюють картоплярі з Росії і Білорусі», – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/obval-cin-na-kartoplyu-v-ukrayini-buv-nedostatnim-shchob-zupynyty-import-z-rosiyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати