Tempo950x100

Tempo300x100

Олександр Покришка: держава збільшить фінансову підтримку фермерів до 1 млрд. грн.

Олександр Покришка: держава збільшить фінансову підтримку фермерів до 1 млрд. грн.

AR: В чому полягає державна політика щодо підтримки, становлення і розвитку фермерських господарств?

Фермерським господарствам відповідно до Закону України «Про фермерське господарство» надається державна підтримка. Щорічно Кабінет Міністрів України в проекті Державного бюджету України передбачає кошти на підтримку фермерських господарств. Таку державну підтримку можуть отримати новостворені фермерські господарства у період становлення, фермерські господарства з відокремленими фермерськими садибами, фермерські господарства, які провадять господарську діяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях. Іншим фермерським господарствам надається допомога за рахунок Державного бюджету України і місцевих бюджетів, у тому числі через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, на поворотній основі строком до п’яти років.

AR: На що спрямована діяльність Укрдержфонду?

Український державний фонд підтримки фермерських господарств – це державна бюджетна установа, яка виконує функції з реалізації державної політики щодо надання фінансової підтримки становлення і розвитку фермерських господарств. Щороку Укрдержфонд надає фінансову підтримку українським фермерам на поворотній та безповоротній основі. У 2017 році в Державному бюджеті України передбачено 65 млн. грн. для підтримки фермерських господарств на такі цілі: придбання техніки, обладнання, поновлення обігових коштів, на виробництво та переробку сільськогосподарської продукції, будівництво та реконструкцію виробничих і невиробничих приміщень, у тому числі житлових, закладення багаторічних насаджень, розвиток кредитної та обслуговуючої кооперації, зрошення та меліорацію земель.

AR: Як часто фермерські господарства звертаються за підтримкою до цієї установи? Який ступінь довіри громадян до Укрдержфонду?

З 1995 по 2016 рік Укрдержфондом було надано близько 600 млн. грн. фінансової допомоги фермерам. З них: 182 млн. грн. – безповоротної фінансової підтримки. Однак, з 2010 року фінансування за цією статтею призупинено. Також було надано понад 400 млн. грн. поворотної фінансової підтримки. Отримати таку допомогу могли всі без винятку фермерські господарства на конкурсних засадах, які не мають заборгованості перед Укрдержфондом. Таким чином, державну фінансову підтримку через Укрдержфонд на безповоротній та поворотній основі отримали тисячі фермерських господарств.

AR: Звертатися до Укрдержфонду мають право тільки зареєстровані фермерські господарства чи приватні особи також можуть отримати допомогу?

Якщо говорити про фінансову підтримку, то за її отриманням до Укрдержфонду може звертатись будь-яке фермерське господарство незалежно від форми державної реєстрації, тобто і юридична особа, і фізична особа-підприємець.

AR: Фінансування Фонду здійснюється державою чи є іноземні інвестиції?

Оскільки Укрдержфонд є державною бюджетною установою, його фінансування здійснюється виключно державою.

AR: Часто невеликі фермерські господарства вказують на відсутність державної підтримки своєї діяльності. В чому Ви вбачаєте причину таких тверджень?

В першу чергу це пов’язано з тим, що до сьогодні приділялася недостатня увага інформаційній політиці УДФ. Саме тому зараз Укрдержфонд розпочав масштабну інформаційну кампанію щодо проведення конкурсу на отримання державної фінансової підтримки. У газеті «Вісник «Фермер України» опубліковане централізоване оголошення про початок прийому документів від фермерських господарств регіональними відділеннями Фонду з 18 липня по 16 серпня 2017 року для участі у конкурсі. Таке оголошення одночасно було розміщено на офіційному сайті Укрдержфонду, на офіційних сторінках Фонду у мережі Facebook, у найтиражніших обласних друкованих ЗМІ, на сайтах обласних державних адміністрацій та всеукраїнських сайтах новин. Ці заходи дозволять більш широкому колу українських фермерів дізнатись про можливість отримання фінансової підтримки від держави. Задля підвищення рівня обізнаності така ж робота проводитиметься і надалі.

AR: Олександре Васильовичу, Ви нещодавно очолили Укрдержфонд. Що Вам би хотілося вдосконалити у його роботі? На чому буде акцентовано Вашу програму із розвитку Укрдержфонду?

На сьогодні пріоритетними напрямками розвитку Фонду, враховуючи й основні напрями діяльності, є: 

  • налагодження співпраці з державними банками щодо можливої співпраці та консорціумного співфінансування фермерів, що сприятиме збільшенню обсягів фінансування, здешевленню вартості банківського кредитування для фермера та розширенню інших фінансових можливостей;
  • продовження роботи зі створення реєстру експортерів та інвестиційних проектів, завдяки якому будь-який фермер зможе налагодити бажану співпрацю з іноземними партнерами щодо експорту своєї продукції за межі України тощо;
  • налагодження співпраці з Всеукраїнськими громадськими та міжнародними галузевими організаціями;
  • створення курсу дистанційного навчання для фермерів спільно з фахівцями Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку «Регіонет».

AR: Якою на Вашу думку є перспектива розвитку фермерських господарств в Україні. Які чинники впливатимуть на їхній розвиток?

Фермерських рух в Україні розвивається дуже швидкими темпами, тому у наступному році держава планує збільшити фінансову підтримку фермерів до 1 млрд. грн. з наданням максимального розміру безвідсоткового кредиту – 1 млн. грн.

AR: Які вживатимуться заходи для популяризації роботи Фонду для максимального охоплення і підтримки фермерських господарств України?

У 2017 році Укрдержфондом значна увага приділяється інформаційній політиці як одному з основних інструментів реалізації державної політики в сфері підтримки фермерських господарств. Так, нещодавно у мережі Facebook були створені офіційні сторінки дирекції Укрдержфонду та його регіональних відділень, що є у кожному регіоні України. Завдяки таким крокам українські фермери можуть вчасно довідатись про останні новини щодо політики, яку проводить Мінагро у сфері розбудови фермерського руху, а також дізнатись про події у Фонді, зокрема, й про початок конкурсу на надання державної фінансової підтримки. Запрацював оновлений сайт Укрдержфонду, який оперативно висвітлює останні події в аграрному секторі країни, містить корисну інформацію для фермерів, які бажають отримати фінансову допомогу від держави. Укрдержфонд почав активно долучатись до виставкової діяльності у агропромисловій сфері, зокрема, до ХХІХ Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2017». Під час проведення таких заходів дирекцією Укрдержфонду будуть надаватись всебічні консультації фермерам з детальним роз’ясненням щодо можливість отримання державної фінансової підтримки.

Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/oleksandr-pokryshka-derzhava-zbilshyt-finansovu-pidtrymku-fermeriv-do-1-mlrd-hrn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати