Tempo950x100

Tempo300x100

«Олійні правки» нібито скасовано

«Олійні правки» нібито скасовано

Про це пише Урядовий Кур’єр.

Чому нібито?

Нагадаємо – йшлося про те, що на експорт олійних культур – ріпаку та сої припинялося відшкодування ПДВ. Після численних протестів аграріїв з вимогою скасувати цю законодавчу норму, з численними зволіканнями питання таки було винесено у сесійну залу. Але яким цікавим чином: на розгляд народних обранців було запропоновано два законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України: №7403-2, розроблений групою народних депутатів з Аграрного комітету, і №7403-д, запропонований главою Податкового комітету Ніною Южаніною.

Різниця полягає у тому, що перший законопроект просто скасовував дію поправки, а другий пропонував відшкодовувати ПДВ лише тим експортерам, які самі виростили цю сировину на своїх землях. Здається ніби така норма спрямована проти трейдерів, насправді ж – на користь агрохолдингів. Адже малі та навіть середні сільгоспвиробники не експортуватимуть продукцію самотужки – не ті обсяги, та й нема у них в штаті менеджерів з міжнародних зв’язків, власної логістики тощо.

І саме такий законопроект підтримав  чинний парламент 249 голосами «за». Отже, тепер агрохолдинги мають усі можливості скупляти задешево сировину у фермерів, продавати її за кордон як свою і відшкодований з державного бюджету ПДВ спокійнісінько класти до своєї кишені. З чим народних обранців і вітаємо.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/olijni-pravky-nibyto-skasovano
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати