Tempo950x100

Tempo300x100

“Органічні” правила гри від урядовців

“Органічні” правила гри від урядовців

Ринок органічної продукції динамічно зростає. Окрім очевидної користі для споживачів і земель, на яких вирощують органіку, цей тип продукції має серйозний експортний потенціал. Для того, щоб зробити розвиток органічної продукції можливим, повний процес виробництва має регулюватися законодавчо. Відповідний проект Закону вже розроблений і розглядається Верховною Радою України. На думку експертів, Законопроект №5448 (“Основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції”) відповідає вимогам Асоціації з ЄС. Він підтримується ВР, а також набирає конституційну більшість голосів. І є дуже актуальним з урахуванням того, що обсяг виробництва і продажу органічної продукції в Україні за останні десять років збільшився у 30 разів. Окрім того, розширюються території для вирощування органічної продукції. Відповідно до статистики – найбільшими споживачем органічної продукції на душу населення у світі є Швейцарія і Данія. А попит на закупівлю органічної продукції у світі весь час зростає.

За словами Вадима Івченка, депутата Верховної Ради України VIII скликання, Заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, Україна має зручне географічне розташування, плодючі землі і виробничі потужності.

Для ефективного виробництва у сегменті органічної продукції необхідно осучаснити нашу законодавчу систему, зробити прозорим обіг цієї продукції і процес її виробництва, продажу, маркування і експорту. Чітко окреслити реєстр підприємств, які виготовляють органіку, чітко зазначити список органів, які сертифікують цю продукцію, враховуючи іноземних спеціалістів. Зробити державне регулювання цього сектору, для того, щоб споживачі були якомога більш захищеними. Префікси біо- і еко- можуть бути використані винятково тими виробниками, які пройшли сертифікацію і мають право називати свій продукт органічним. У разі недотримання цих норм передбачені штрафи у розмірі 25 неоподаткованих мінімумів.

Експерт зазначає, що система сертифікації має бути однаковою для всіх, мінімально бюрократизованою і максимально врегульованою державою. Адже аграрний сектор є дуже перспективним для України і з ним потрібно рахуватися, він є засадничим в економічному розвитку нашої держави.

 
Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/orhanichni-pravyla-hry-vid-uryadovciv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати