Tempo950x100

Tempo300x100

Орієнтиром стане вартість оренди: як формуватиметься ціна землі

Орієнтиром стане вартість оренди: як формуватиметься ціна землі

Такий підхід цілком виправданий, оскільки сьогоднішня вартість оренди вже враховує всі важливі характеристики земельної ділянки.

Landlord аналізував ситуацію та з’ясовував, за якою ціною буде продаватися земля в Україні.

Зрозуміло, що нормативна оцінка земель, яка фігурує в законодавстві, може бути базою для оподаткування, або держава Україна за допомогою цього механізму встановлюватиме мінімальну ціну реалізації сільгоспугідь (за аналогією з тією ж Францією). Але до ринкової ціни нормативна оцінка прямого відношення не має і не повинна мати — адже в жодному документі неможливо врахувати всі чинники, які формують попит на конкретну ділянку.

Але, як вважає партнер, керівник галузевої практики агропромислового сектора KPMG в Україні Олександр Гаврилюк, вже зараз у країні існує й цілковито діє справедливий ринковий механізм визначення цін на землю. За його словами, очікується, що в цілому ціна буде формуватися на базі вартості оренди ділянки (або аналогічної ділянки) у визначеній ринком пропорції.

Універсальність і зручність саме цього механізму полягає в тому, що вартість оренди вже враховує важливі чинники, які впливають на ціну ріллі:

кліматичну зону,
продуктивність землі,
історію використання ділянки,
розташування по відношенню до інфраструктури — портів, елеваторів, залізничних станцій тощо.

На жаль, повної достовірної інформації щодо цін оренди земельних паїв не існує. В Україні є лише одна база даних результатів земельних аукціонів «СЕТАМ» на право оренди земельних ділянок державної власності. Нагадаємо, що пілотний проєкт OpenMarketLand був запущений ДП «СЕТАМ» і Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) терміном на один рік, який нещодавно минув.

«Пілотний проєкт дозволив нам дослідити ринок та виявити значний платоспроможний попит на українську землю. Найдорожча — у Черкаській і Кіровоградській областях, далі — Полтава та Вінниця», — наголосив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов.

І, як додав заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Денис Марчук, пілотний проєкт довів: оренда землі в Україні не дешева, міф було розвіяно. Вже зараз оренда коштує $50–300 за гектар на рік, тому і побоювання щодо купівлі землі за безцінь є безпідставними.

Додамо, згідно з результатами нового опитування, 58% українців не підтримують запровадження ринку землі.

Як повідомлялося раніше, закон про ринок землі у першому читанні підтримали “слуги народу” й 13 позафракційних нардепів.

Також Президент України Володимир Зеленський  у відеозверненні знову наголосив, що перед другим читанням до законопроекту про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення буде внесено норму про можливість продажу землі іноземцям лише після проведення всеукраїнського референдуму, а також буде зменшено граничний ліміт із концентрації землі в одних руках.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/oriyentyrom-stane-vartist-orendy-yak-formuvatymetsya-cina-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати