Tempo950x100

Tempo300x100

Осінній борщ для українців став доступнішим

Осінній борщ для українців став доступнішим

Так, у жовтні  вартість однієї порції борщу (450 гр) знизилась на  8,4% або на 1 грн. 13 коп. порівняно з серпневою ціною. За даними Мінфіну майже всі інгрідієнти з цієї страви подешевшали цієї осені.

Найбільше всього ціни впали на ріпчастий лук. У вересні вартість цього овочу зменшилась на 13,4% порівняно з попереднім місяцем. На початку жовтня ціна за кілограм луку знов знизилась, а саме на 18.6% або на 1 грн. 86 коп./кг, порівняно із серпневою вартістю.

Також, свинина стала доступнішою для українськогго споживача. Її вартість у вересні та жовтні знизилась на 2,3% та 11,4%, порівняно з серпнем. У минулому році у вересні 1 кілограм свинини коштував на 1,5% дорожче вересневого показника 2019 року. Однією з причин такого змешення цін стало те, що обсяги виробництва данного виду продукці за січень-вересень 2019 року зросли на 4,7%  або 18,2 тис. т порівняно з показниками за аналогічний період минулого року. Усі побоювання щодо зменшення обсягів виробництва  та зростання цін на свинину через АЧС поки що не підтверджуються.

Білокачанна капуста у жовтні стала дешевшою на 13,8% або на 1 грн.19 коп. порівняно із серпневою ціною. Досить різко вартість цього овочу знизилас саме у вересні, на 12,5% порівняно з показниками на кінець літа. На  початку жовтня ціна на капусту становила 7 грн. 39 коп./кг, зменшившись на  1,6% (всього 12 коп.), порівняно з вересневими показниками.

На деякі види продуктів борщового набору ціна зросла. Так, буряк подорожчав на 5% у вересні порівняно з серпнем, та на 7,8% на початку жовтня порівняно з попереднім місяцем. Таку ситуацію з ціною на даний овоч можна пояснити невтішними прогнозами щодо скорочення обсягів його вирощування. Вартість картоплі у жовтні, порівняно з вереснем зросла на 6,5% або на 97 коп./кг, але все ж таки є меншою на 9% бо на 1 грн. 48 коп. порівняно з серпневою ціною. У жовтні значно подорожчали помідори. Якщо у вересні ціна на цей овоч впала на 3%, порівняно з серпнем, то вже у жовтні вона зросла на 14,2%, порівняно з попереднім місяцем. Зростання вартості цього овочу спричинене традиційним сезонним коливанням цін.

Незважаючи на те, що деякі продукти стали дорожчими, зниження вартості основних інгрідієнтів компенсувало цю ситуацію  і дозволило українцям восени ласувати борщем, дешевшим за літню пропозицію.

Джерело: Аналітичний департамент УАК 

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/osinnij-borshch-dlya-ukrayinciv-stav-dostupnishym
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати