Tempo950x100

Tempo300x100

Основні причини загибелі озимих

Основні причини загибелі озимих

Про це нагадала Світлана Чоні, кандидат с.-г. наук, технічний партнер з підтримки і розвитку протруйників насіння ТОВ «Сингента», пише Пропозиція.

В Україні ми маємо господарства різної форми управління. Ситуація своєчасності проведення захисних операцій дуже важлива. В великих агрокомпаніях часто спостерігається дефіцит техніки. І одна операція може розтягуватися на 5–17 днів, а вони дорожчі золота, бо це та сама волога, дуже важлива в осінній період. Тому дуже важливо правильно спланувати організаційні підходи і підібрати попередники.

Інтервал між підготовкою ґрунту і сівбою зараз скоротився до 7 днів, а за класичною технологію мусить минути місяць, щоб узимку не було гибелі озимини.

Світлана Чоні розказала, що компанія отримує багато звернень аграріїв, які виявляють на озимих чіткі ознаки пожовтіння. Це ознаки браку вологи і відсутності належних попередників під озиму пшеницю.

Для нормального входження в зиму рослини повинні пройти 40–60 днів осінньої вегетації. «Будемо сподіватися, що осінь буде сприятлива і затягнеться цього року. Зараз спостерігаємо недостатні суми ефективних температур. Тому лише на Заході України маємо повну фазу кущення. Переважно ж це 3–4 листочки або лише 1 стебло», – пояснила С. Чоні.

Вона наголосила, що аграрії часто нехтують внесенням з осені фосфору і калію. «Працюють переважно з азотом. А дефіцит фосфору і калію обмежує споживання азоту, і рослина не засвоює останній. Тому слід пам’ятати, що фосфор і калій підвищують ефективність азотних добрив», — додала представник ТОВ «Сингента».

Підвищити ефективність використання рослинами азоту також можна за допомогою сірки, сульфатів, ортофосфатів. Про це розказав Віктор Швартау, завідувач відділу фізіології живлення рослин Інституту фізіології рослин і генетики НАН України.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/osnovni-prychyny-zahybeli-ozymyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати