Tempo950x100

Tempo300x100

Овоч, який дорожче м’яса: про рентабельність вирощування спаржі

Овоч, який дорожче м’яса: про рентабельність вирощування спаржі

Нішевим делікатесним овочем є спаржа. Ця корисна рослина користується великим попитом в Європі. Набирає вона популярність і серед українських послідовників здорового харчування, пише Pro-Consulting.

Спаржа добре росте в українських грунтово-кліматичних умовах, але, незважаючи на це, 75% спаржі на наш ринок імпортується. У роздробі кілограм цього продукту коштує близько трьохсот гривень. Оптові закупівельні ціни в два рази нижче, а середня врожайність в Україні – 5 т/га. Причому спаржа — багаторічна рослина, один раз посаджена плантація якого приносить дохід протягом восьми років.

Звичайно, поле спаржі — це аж ніяк не поле чудес, і щоб отримати хороший врожай, на ньому необхідно добре потрудитись. Особливо трудомісткий період — це посадка і догляд за плантацією в перші два роки розвитку рослин. Початкові витрати також значні: тільки розсада на один гектар коштує близько 10-12 тисяч доларів. Попередньо необхідно підготувати ґрунт. Бажано зробити його агрохімічний аналіз, щоб знати які речовини необхідно додатково вносити. Обов’язково знадобляться органічні добрива з розрахунку 100 тонн на гектар. Щоб спаржа добре вкоренилась, ґрунт потрібно зорати на глибину 50-60 см, а для того, що вона не відчувала браку вологи — встановити систему крапельного зрошення.

У перші рік-два після посадки головним ворогом спаржі стають бур’яни. Їх потрібно полоти вручну, оскільки техніка зашкодить тендітні стебла рослини. Потім, коли коренева система розвинеться, спаржа зможе сама заглушати своїх конкурентів. Збір також проводиться ручним способом, так як на цьому етапі важливо зберегти товарний вигляд продукту. Ну і, звичайно, необхідно заздалегідь подбати про канали збуту, так як свіжа спаржа довго не зберігається: всього тиждень при температурі 2°C.

Максимальна врожайність спаржевого поля досягається на третій-четвертий рік, і 5 т/га — це зовсім не межа. Польські аграрії домагаються продуктивності в два рази більше. До речі, якщо орієнтуватися на збут в європейському напрямку, то краще культивувати фіолетову спаржу. Вона вирощується також, як і зелена, але в ЄС її закуповують охочіше, за ціною 7-8 євро за кілограм. Але і на внутрішньому ринку рентабельність вирощування цієї культури зашкалює, і вирощувати її буде вигідно, навіть якщо оптова ціна впаде удвічі від сьогоднішньої.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ovoch-yakyj-dorozhche-myasa-pro-rentabelnist-vyroshchuvannya-sparzhi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати