Овочева галузь гине в Україні

Овочева галузь гине в Україні

Овочева галузь гине в Україні. Так вважає депутат обласної ради, директор сільськогосподарського підприємства “С-Росток” Тахір Садрідінов, про що розповів у коментарі виданню “АгроЮг”.

Компанія «С-Росток» була провідною овочевою компанією не тільки в Україні, але і в Європі. Але на даний момент ситуація така, що підприємство скорочує виробництво овочевих культур і більше переходить на технічні та зернові культури.

«На жаль, на сьогоднішній день відбувається стагнація і ми йдемо вниз. Піке таке, що ми напевно не вирулимо цей момент. Йдемо на соняшник, зернові. Ми стали такими ж традиційними сільськими господарниками, ніж городниками. Овочева галузь гине в Україні», – заявив Садрідінов.

Однією з причин занепаду овочівництва є державна політика, оскільки ціни масово ростуть і мати велике виробництво економічно не вигідно.

«Це коли є хороша машина, але немає бензину. Так і у нас. Ми побудували величезний термінал, найбільший в Україні, але, на жаль, він наполовину порожній, а тарифікація, оренда землі, послуги, електроенергія ростуть. Це все потрібно утримувати, що економічно дуже важко», – коментує директор підприємства.

Друга причина – це масова міграція кадрів. Багато спеціалістів їдуть закордон, де їм пропонують значно кращий оклад. Сільськогосподарські підприємства України не можуть конкурувати в цьому питанні.

«У нас сьогодні фахівець вищої кваліфікації не отримує 30 тисяч гривень, може десь на 17-18 тисячах він зупиняється. На сьогоднішній день все працює проти нас. Тому хотілося б, щоб швидше всі ці політичні негаразди закінчилися і економіка диктувала як людям жити. Це був би правильний підхід», – зазначає Садрідінов.

Садрідінов вважає, що незабаром близько 70% великих овочевих підприємств зникнуть і перекваліфіковуються. Оскільки не вигідно утримувати таку інфраструктуру. І щоб це запобігти потрібні квоти, дотації і нові «шовкові шляхи» для овочівників.

«Зерноводство у нас в Україні було завжди. А овочівництво це нововведення, яке впроваджували на промисловому рівні десь з 1965 року. Одним з основоположників цього напряму був мій батько. Ми більше 25 років збирали команду об’єднавши 5-6 колишніх колгоспів. А зараз ми знищуємо своїми руками. За рахунок політики, нераціонального бачення і економічної складової. Міністр сільського господарства повинен думати про сільське господарство: домагатися квот, дотацій…», – резюмував миколаївський аграрій Тахір Садрідінов.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ovocheva-haluz-hyne-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    БІЛЬШЕ НОВИН