Ожинова плантація окупається в Україні на третій рік

Ожинова плантація окупається в Україні на третій рік

І це враховуючи високі затрати на закладку плантації з формуванням шпалери та цінами реалізації на рівні 45 грн/кг за за ягоду в упаковці та 30 грн — на переробку, пише agroday.com.ua.

Такими розрахунками на вебінарі Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP) поділився Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН.

За його оцінками, нині площа насаджень ожини в Україні невелика і сумарно складає 100-120 га.

Але ожина цікава тим, що це дуже продуктивна культура. Її врожайність сягає від 20 до 40 т/га при правильній агротехніці та підборі сортів. Причому культура скороплідна – після висадки на другий рік можна отримати врожай.

Окрім того, на вітчизняному ринку є широкий вибір сортів — як за формою ягоди, так і термінами достигання. Фактично ожина плодоносить з другої половини червня і до перших приморозків (ремонтантні сорти).

Окрім того, на ягоду досить приваблива ціна, та й конкуренція на ринку невисока, розповідає фахівець. Є інтерес серед переробних підприємств та експортерів.

Проте ожина має й деякі недоліки. Зокрема, це істотні витрати на закладку ожинової плантації. Виростити ягоду без шпалери проблематично, тому доведеться на неї добре витратитися.

У багатьох сортів ожини досить високі вимоги до післязбирального догляду. Також важливо зібрати ожину у правильній фазі стиглості — середній між технічною та споживчою, аби ягода і мала смак, і була транспортабельною.

Оптимально садити сформовані двохрічні саджанці. Висаджувати краще навесні, відводячи 3-3,5 метри на міжряддя. Відстань між рослинами має складати 1,5-2 метри. Окрім шпалери, треба подбати про мульчування та краплинне зрошення. Таку плантацію при гарному догляді можна експлуатувати років 15, зазначає Ярещенко.

Серед сортів фахівець рекомендує приглянутись до Карака Блек, Чачанска бестрна, Натчез, Оушіто, Тріпл Кроун, Heaven Can Wait тощо.

Збирати ожину доведеться вручну. Але це прибуткова ніша, культуру знають і її готові купувати, розповідає науковець.

Маючи чималі плантації, її реально продавати на експорт. В Україні уже є експортні запити на цю ягоду. При цьому найближчі наші сусіди вирощують ожини небагато, тому глобальна конкуренція – невелика.  

Внутрішній ринок дещо обмежений, але цей ринок є. Ягоду готовий купувати рітейл та в невеликих обсягах переробники, підсумував Ярещенко.

Нагадаємо, за розрахунками аналітичної компанії Pro-Consulting, рентабельність вирощування ожини перевищує 400%.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ozhynova-plantaciya-okupayetsya-v-ukrayini-na-tretij-rik
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати