Tempo950x100

Tempo300x100

Пандемія може призвести до світової продовольчої інфляції

Пандемія може призвести до світової продовольчої інфляції

Карантини та панічні закупівлі продуктів можуть спровокувати світову продовольчу інфляцію, навіть попри наявність достатніх запасів зернових та олійних культур в основних країн-експортерів, – вважають у ФАО ООН.

Паніка з боку великих імпортерів, наприклад, борошномелів або урядів, може спровокувати кризу. Зміна поведінки у закупівлях продовольства може призвести до збоїв у глобальній системі постачання.

Останніми тижнями в усіх країнах світу, від Сінгапуру до США, спостерігалися черги в супермаркетах, де покупці в надмірних кількостях купували крупи, дезінфектори та навіть туалетний папір.

Ф’ючерс на пшеницю в Чикаго, що є світовим еталоном, минулого тижня виріс на 6%, що є найбільшим тижневим зростанням останніх 9 місяців. Ціни на ріпак в Таїланді, що є другим світовим експортером зерна, виросли до найвищого з серпня 2013 р. рівня.

У Франції панічні закупівлі борошна та макарон на тлі активного експорту пшениці дестабілізували роботу портів та борошномельних підприємств, зерно до яких неможливо вчасно поставити через дефіцит автотранспорту.

Обмеження, запроваджені окремими країнами ЄС на кордонах, також зупиняють поставки продовольства. Експерти вважають, що новою глобальною проблемою невдовзі стане логістика.

Але за оцінками USDA, світові кінцеві запаси пшениці у 2019/20 МР виростуть в порівнянні з минулорічними з 277,57 до 287,14 млн т, а запаси рису – з 175,3 до 182,3 млн т.

В США для виробництва біоетанолу використовується 140 млн т кукурудзи. Скорочення виробництва після падіння цін на нафту дозволить використати частину зерна для продовольства.  

Проте наразі азійські покупці не надто активні, оскільки не розуміють, яким буде попит на зерно надалі, у червні або липні, оскільки туристичний та ресторанний бізнес майже паралізований.

Нагадаємо, що саме азійські імпортери, зокрема найбільший з них – Індонезія, контрактують більшу частину чорноморського зерна в умовах глобального надлишку.

Країни-експортери нафти на Близькому Сході, які також є нетто-імпортерами зерна, імовірно матимуть значні фінансові проблеми, оскільки цього року нафта вже втратила 60% своєї вартості. Внаслідок падіння цін на нафту та девальвації валют такі країни суттєво скоротять імпорт зерна.

Джерело: graintrade.com.ua

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pandemiya-mozhe-pryzvesty-do-svitovoyi-prodovolchoyi-inflyaciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати