Пасічник розповів про особливості бізнесу на бджолах

Пасічник розповів про особливості бізнесу на бджолах

Один вулик для бджіл можна зробити і за 100 гривень. Гроші треба тільки на спеціальні рамки усередині старого ящика. На рамках будуть жити родини бджіл. Самих бджіл можна зловити у лісі, поставивши ящик з рамками на дерево. Проте треба бути готовим, що мед з’явиться приблизно через рік.

Про це Gazeta.ua розповідає бджоляр Дмитро Бірко з Київської області. Він у 2018 році створив свою пасіку та зараз продає мед усім охочим.

“На думки створити пасіку навели друзі. У дитинстві доглядав за бджолами разом з дідом. Тоді більше подобався сам мед, ніж процес по догляду за вуликами, – розповідає Дмитро, – До 2018 року працював з рослинами. Тому було легко переключитись на комах”.

Дмитро розповідає, що якщо людина має час на поступовий розвиток пасіки, знадобиться близько 100 грн на створення одного вулика. Беруть дерев’яний ящик, щоб у ньому можна було помістити 5-6 рамок із темної лощини. В одному такому ящику-вулику буде жити ода родина бджіл. У Дмитра таких 14. На дачі можна поставити до 5 вуликів.
“Якщо людина обмежена у фінансах, можна навіть не купляти бджіл, – ділиться Дмитро, – Треба повісити дерев’яного ящика з рамками на дерево у садку чи у лісі та чекати поки там з’являться бджоли. Але за рік з цього вулика меду можна й не отримати”.

В залежності від погоди, професійних якостей бджоляра та спроможності самих бджіл, з одного вулика можна отримати від 30 до 150 кг г меду в рік.
“У західному регіоні медоносна база достатньо бідна, там частіше займаються розведенням бджіл. У Центрі – найбільше роблять липовий мед, на півдні – більше польовий мед з соняшника, а на півночі та у районі Києва – мед з акації, – розповідає Дмитро, – Найдорожчий мед з вересу. Його не так багато добувають. Він дуже густий, через це й важкий процес викачування. Його вартість може сягати від 550 грн за літр. Найдешевший соняшниковий мед, оптова ціна близько 30 грн за літр. Перекупщики потім фасують його та продають у магазини”.

За бджолами треба особливий догляд. У вуликах може завестись кліщ, що висмоктує гемолімфу. Це міжклітинна рідина, що у бджіл замість крові. Цей паразит з’явився близько 50 років, самостійно бджоли з ним не можуть боротись. Для профілактики появи кліщів, можна покласти на дно вуликів серветки із щавлевою або мурашиною кислотою.
“Бджоли дуже різко реагують на запах бензину, парфумів алкоголь та інші різкі запахи. На зміну погоди можуть кусати, стають більш агресивними. Минулого року була погана погода, коли качав мед із соняшника, отримав понад 40 укусів, – зазначає Дмитро, – Перед тим, як йти до вуликів я миюсь, вдягаю захисний костюм пасічника. Потім обдаю вулики димом. Можна палити папір з воском, гілки дерев, головне, щоб не було хімії. У бджіл вмикається древній інстинкт, вони думають, що вулики горять та починають відволікатись та набирати у соти мед”.

Бджільництвом можна займатись цілий рік, якщо продавати не тільки мед. Можна заготувати вироби із воску, прополісу, маточного молочка та продавати їх у міжсезоння.

“Взимку бджоли збиваються у куб навколо матки, гріють один одного та їдять те, що накопичили. У них може виникати закупорка кишківника. Аби такого не трапилось, ветеринари рекомендують годувати цукровим сиропом, – розповідає Дмитро, – У наших широтах бджоли нормально зимують. Проте для зимівлі можна робити спеціальний будиночок, де потрібно постійно підтримувати однакову температуру та вологість”.
Є декілька вищих навчальних закладів, що готують бджолярів. Дмитро ж самостійно читав спеціалізовану літературу, спілкувався з іншими бджолярами.

“Найефективніше навчання – власний досвід та помилки. У книжках можуть і не написати секрети. Або поради не зможете використати, бо кожна пасіка у чомусь індивідуальна”, – зазначає Дмитро.

У Дмитра вже є вже постійні покупці. Про себе розповідає у facebook- групі “Сир і мед від Бірко” та на власній сторінці. У найближчих планах – розширення кількості вуликів до 50 та збільшення лінійки смаків меду.
“Пишу в соціальних мережах про бджіл. Не очікував, що людям буде цікаво. Наприклад, як бджоли міняють владу у вулику – матку або вбивають або обривають крила та виганяють, – ділиться Дмитро, – Або не усі знають як перевіряти на якість мед. Крапля меду на долоні має бути гіркою, не танути від теплоти шкіри. А якщо швидко втирати декілька хвилин, мед має поглинутись шкірою. Якщо у меду є цукровий сироп, то шкіра буде липнути, крапля розтечеться”.

30-річний Дмитро Бирко за освітою економіст. Пасікою почав займатись у 2018 році. Зараз чоловік має 14 вуликів у селі в Обухівському районі на Київщині.

Нагадаємо, в Україні затверджено нові вимоги до меду.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pasichnyk-rozpoviv-pro-osoblyvosti-biznesu-na-bdzholah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Квітня

    Все зерно продамо: український агробізнес шукатиме нові ринки збуту

    Туск просить фермерів зупинити блокаду кордону з Україною: вирішується доля війни

    За чотири роки земельної реформи ринок лишається привабливим і ліквідним джерелом інвестицій

    Прогнози гарного урожаю ріпаку в Україні посилюють тиск на котирування

    Ціни на свиней забійних кондицій знову ростуть

    Польща має в 68 разів більше дотацій на АПК, ніж Україна

    Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне – УЗА

    В Україні знову дешевшає картопля: за якою ціною надходить у продаж

    В Україні знизилися ціни на гречку та рис, макарони подорожчали: де купити дешевше

    Інформація про відмову Китаю від української кукурудзи – це чутки на рівні трейдерів

    БІЛЬШЕ НОВИН