Tempo950x100

Tempo300x100

Пасічники обурені закупівельними цінами на мед

Пасічники обурені закупівельними цінами на мед

Таке зростання експорту тішить Міністерство агрополітики, урядовців, але не виробників. Вони заявили, що цьогоріч готові до протестів, пише Експрес.

“Річ у тому, що більшість пасічників – селяни, 40% із них – старшого віку, – розповідає Віталій Батіг, голова Спілки пасічників. – Вони виробляють мед, але не мають ані часу, ані можливостей реалізовувати його, бо для цього треба занедбати пасіку та їхати з товаром до міста. Цим користуються закупівельники. Вони скуповують мед майже за безцінь. Тримати свій товар, очікуючи кращого покупця, пасічники також не можуть, бо мед втрачає свої корисні властивості. Тому вони віддають його дуже дешево, у середньому по 35 гривень за кілограм”, – наголошує він.

За його словами, на ринках і в магазинах ціна меду значно вища. “Але держава ігнорує проблему. Для неї головне – показники експорту. А краще б заохочували українців їсти більше меду. Колись наші пращури з’їдали по 20 кілограмів меду на рік, і були набагато міцнішими, ніж ми. Нині в Україні виробляють приблизно 1,5 кілограма меду на душу населення, але дуже багато йде за кордон. А Інститут гігієни харчування ЮНЕСКО рекомендує кожній людині для нормального функціонування організму споживати протягом року не менше як чотири кілограми меду. Однак до цих рекомендацій наближаються хіба що японці та новозеландці”, – зазначає Віталій Батіг.

В Японії мед продають не в магазинах, а в аптеках, і він є обов’язковим у дитячому харчуванні. Щодо Європи, то там найбільше меду їдять у Швейцарії – приблизно 1,4 кілограма на душу населення.

“В Україні в1982 році на кожного припадало 0,3 кілограма меду. Сьогодні ця цифра в Україні зменшилась до… однієї чайної ложки на місяць, тобто до 12 грамів (трохи більше як 150 грамів на рік)! І при цьому ми тішимося експорту меду ,замість того, щоб замислитися: в Японії середня тривалість життя становить 88 років, а ця країна імпортує приблизно 98% меду. Середня тривалість життя в Україні – 64 роки, а ми намагаємося вивезти свій мед, який здатний покращити наше здоров’я, продовжити життя”, – підсумовує Віталій Батіг.
 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pasichnyky-obureni-zakupivelnymy-cinamy-na-med
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати