Tempo950x100

Tempo300x100

Пасічники відмовляються виходити з тіні через податки

Пасічники відмовляються виходити з тіні через податки

Про це розповів Володимир Дмитрук, віце-президент Спілки пасічників України, пише agroday.com.ua.

Це у свою чергу ускладнює взаємодії з ними державних органів та органів місцевого самоврядування.

За словами Дмитрука, в Україні відсутній не лише повний офіційний реєстр бджолярів, але й держструктура, яка б відповідала за їх діяльність та такий реєстр мала б створити. З тієї ж причини зараз не можна назвати точну кількість пасік, які постраждали цьогоріч від загибелі бджіл.

За реєстрацію пасічників на сьогоднішній день на себе відповідальність узяла Спілка пасічників України.

«У кожній області створюються профільні громадські організації. Але, на жаль, далеко не всі бджолярі хочуть в них вступати», — говорить Дмитрук.

Він пояснює це тим, що бджолярі не бачать у цьому практичної користі і багато з них ще пам’ятають 1960-і, коли змушені були платити великі податки з вулика і, щоб їх скоротити, селили по чотири бджолосім’ї в один вулик.

Проте доволі часто аграрні підприємства різної величини укладають договори з місцевими осередками Спілки пасічників і вносять бджолярів до свого реєстру. Завдяки цьому відбувається співпраця виробників рослинницької продукції і пасік. Наприклад, пасічників через систему GPS або смс-повідомлення інформують про поля, що почали цвісти, які там культури і скільки потрібно бджолосімей для запилення.

За словами Олександра Шегеди, голови Асоціації фермерів і приватних землевласників Житомирської області, пасічникам легше співпрацювати з меншими сільгосппідприємствами, оскільки там, де люди знають один одного особисто, вони відчувають більше відповідальності, а от комунікація з агрохолдингами відбувається складніше.

Руслан Хомич, голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Волинської області, вважає, що відповідальність та посередництво у таких комунікаціях має на себе взяти сільська рада, оскільки саме на неї законодавчо покладені обов’язки з охорони навколишнього середовища.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pasichnyky-vidmovlyayutsya-vyhodyty-z-tini-cherez-podatky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати