Tempo950x100

Tempo300x100

Перехід земкадастру на Blockchain не врятує землевласників від рейдерів

Перехід земкадастру на Blockchain не врятує землевласників від рейдерів

На технологію Blockchain переведена лише процедура перевірки виписки з земкадастру. Всі дані про земельні ділянки та проведені транзакції адміністратори кадастру продовжують зберігати в старому електронному реєстрі, пише propozitsiya.com.

Blockchain – технологія, яка дозволяє надійно зберігати та захищати інформацію від фальсифікації. Blockchain – це база даних, унікальність якої полягає в тому, що вона записує інформацію “шарами”. Щоб підробити збережену інформацію, потрібно підробити всі верхні “шари”. Це неможливо зробити, не залишивши слідів.

Ідея застосування в Україні blockchain набирає популярність, тому що blockchain виключає фальсифікацію інформації в електронних держреєстрах. У такій корумпованій країні як Україна ця властивість технології безцінна. Особливо, якщо мова йде про майнові держреєстри і держземкадастр.

Постанова №688 про переведення Держземкадастру на Blockchain була прийнята на засіданні Кабміну 21 червня 2017-го. Переведенням зайнялися Мінагрополітики, Держагентство електронного управління, міжнародна неурядова антикорупційна організація Transparency International і міжнародний розробник ПЗ і обладнання для роботи з блокчейном “біткойнів” – компанія Bitfury.

Проте, про повноцінний перехід земкадастру на blockchain мова поки не йде. Переведена тільки процедура перевірки виписки з земкадастру. Це перший з трьох етапів міграції земкадастру на нову технологію.

Отримуючи виписку з земкадастру, всі дані про земельну ділянку – кадастровий номер, дані про розташування, цільове призначення, площу, форму власності, власників, орендарів – потраплять в базу даних Blockchain.

Тепер кожна виписка з земкадастру буде доповнена окремим листом. На аркуші буде надрукований хеш блокчейна – унікальний ідентифікатор в базі даних Blockchain і QR-код. Будь-яка людина зможе перевірити достовірність інформації у виписці. Перевірити виписку можна за допомогою QR-коду. Для цього IT-департамент центру держземкадастру розробив мобільний додаток.

У рамках другого етапу представники Мінагрополітики обіцяють перевести на blockchain базу даних земкадастру. Власники земельних ділянок отримають спеціальний Blockchain-ключ. Тоді без участі землевласника поміняти інформацію в земкадастрі буде неможливо. В рамках третього етапу обіцяють за допомогою Blockchain хешірувати всі транзакції земкадастру.

Наразі, коли саме перераховані етапи будуть реалізовані – невідомо.

Тим часом, факт володіння випискою з земкадастру, яка тепер буде зберігатися в блокчейне Bitcoin, не стане перешкодою для рейдерів. Кадастрові реєстратори, як і раніше, одноосібно наділені правом вносити зміни до земкадастру.

Сьогодні всі їхні дії фіксуються в Blockchain. Але це навряд чи зупинить нечесних реєстраторів. Тому їх рейдерські або шахрайські маніпуляції землевласники повинні будуть і далі оскаржувати в суді, незважаючи на стос “Blockchain-довідок”.

У результаті заяву Мінагрополітики про те, що держземкадастр перейшов на blockchain не можна назвати такою, яка відповідає дійсності. Тому що на Blockchain не перекладені ключові процеси земкадастру – електронна база даних і історія транзакцій.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/perehid-zemkadastru-na-blockchain-ne-vryatuye-zemlevlasnykiv-vid-rejderiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати