Перероблена картопля може збагатити Україну

Перероблена картопля може збагатити Україну

Причому 80% – понад 20 мільйонів тонн – просто з’їдається, хоча частково ці обсяги могли б піти на переробку і принести чимало грошей завдяки експорту. Правда, поки що цього не відбувається, пише Сегодня.

У Київській області працює одне з найбільших підприємств з переробки картоплі. Кажуть, що 40% їх продукції йде на експорт в сусідні країни. При цьому для отримання якісного продукту необхідно добірна сировина.

“Кращу картоплину для чіпсів я б описав так: розмір в діаметрі 60 мм, ідеально округла, без пошкоджень, з неглибокими вічками. Також важливий вміст сухих речовин, колір при обсмажуванні”, – розповідає менеджер відділу агрономії, виробничої логістики та планування Володимир Корбеляк.

Фахівці відзначають, що зараз напрямок переробки картоплі в Україні слабо розвинений, хоча, наприклад, Німеччина переробляє по 22 мільйони тонн картоплі на рік.

“У реєстрі у нас є певні сорти, але ось насінництва цих сортів в достатніх обсягах немає, В обсягах, яких вистачить, щоб забезпечити товаровиробників”, – відзначає завкафедри агрохімії та якості продукції рослинництва Національного університету біоресурсів і природокористування Анатолій Бикін.

Читайте також: В Україні запустили новий завод із виробництва крохмалю

Тому, пояснює експерт, зібрати конкретний сорт, який підходить для переробки, складно. А адже обсяги сировини повинні бути немаленькі. Так, для виробництва кілограма чіпсів необхідно 3,5 кілограма картоплі.

Теоретично переробляти можна і українські сорти. Але 98% вітчизняної картоплі вирощено на присадибних ділянках і дачах, тому ніхто не несе гарантії за якість. І з тієї ж причини Європа не купує сиру українську картоплю.

“Законодавча база, з одного боку, заважає експортувати картоплю в чистому вигляді. А з іншого боку, стимулює наших виробників-переробників виробляти картоплю, яка буде придатна до переробки, щоб продукт з доданою вартістю відправлявся за кордон”, – відзначає заступник директора з наукової роботи з питань селекції і насінництва Інституту картоплярства Микола Фурдіга.

Поки що вітчизняні селекціонери з Інституту картоплярства працюють над виведенням якісних технічних сортів для виготовлення чіпсів, крохмалю та картоплі-фрі.

Нагадаємо, за 2017 рік Україна наростила експорт картоплі в 2,6 рази. Однак зростання обумовлене, в першу чергу, поставками в Білорусь, які в грошовому вираженні збільшилися в 2,1 рази – до 2,6 млн доларів. В цілому, поставки в цю країну становлять 75,4% від усього експорту картоплі.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pereroblena-kartoplya-mozhe-zbahatyty-ukrayinu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати