Tempo950x100

Tempo300x100

Переробникам сої буде складно знайти ринки збуту

Переробникам сої буде складно знайти ринки збуту

Таку думку висловила Ольга Харабара, експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу. Очікується скорочення валютної виручки від експорту, посівних площ під культурою, а також зменшення її рентабельності, пише agroday.com.ua.

Останніми роками Україна нарощувала експорт сої. Якщо у 2013/14 маркетинговому році зовнішні поставки становили 1,2 млн тонн, то в 2016/17 — 2,9 млн тонн.

«Україні вдалося зайти на світовий ринок, що швидко зростає, та завоювати статус надійного постачальника», — зазначає Харабара в своєму блозі. Значно цьому посприяв ріст попиту зі сторони основних імпортерів — ЄС, Канади, Японії, Мексики, Єгипту та Туреччини.

За оцінками Міністерства сільського господарства США, з точки зору зростання ринок сої є одним з найбільш перспективним. За чотири роки виробництво олійної збільшилось на 24%, а торгівля бобами сягнула рекорду.

[[{“fid”:”271951″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Натомість перспективи ринку переробки не райдужні. Останні роки виробництво рослинних олій суттєво знизилось на фоні падіння споживання та рентабельності переробки.

«Ринок продуктів переробки сої вузький, світова торгівля олією та шротом у 2016/17 МР становила 11,3 млн тонн та 64,4 млн тонн відповідно, — пояснює Харабара. — Ринок зайнятий такими гігантами як Аргентина, Бразилія та США, вони на 70% покривають світовий попит на соєву олію та на 86% на шрот. Частка України в глобальній торгівлі соєвою олією — 1,5%, шротом — 0,4%».

[[{“fid”:”271952″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

Тобто доля України є вкрай мізерною, і при примусовому нарощуванні переробки аграрії зіткнуться з проблемами збуту, вважає експерт.

Нагадаємо, в кінці минулого року український парламент відмінив відшкодування ПДВ при експорті сої, ріпаку та соняшнику. «Соєва правка» вступає в силу уже з вересня.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pererobnykam-soyi-bude-skladno-znajty-rynky-zbutu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати