Tempo950x100

Tempo300x100

Перевалка зернових в Україні подешевшає

Перевалка зернових в Україні подешевшає

Про це пише УкрАгроКонсалт.

За останні два роки ціна перевантаження зернових в портах впала до близько 12 доларів за тонну.

“АМПУ не займається перевалкою, це парафія стивідорного бізнесу. Я думаю вартість перевалки буде зменшуватися, оскільки зростає конкуренція. У найближчі роки ціна перевалки складе 8-10 доларів (за тонну), тоді як у Прибалтиці, наприклад, – 6 євро”, – зазначив Вецкаганс.

Як прокоментували в ЦТС-Консалтинг, вартість перевалки в портах буде знижуватися в тому числі через введення нових потужностей, причому самі сучасні термінали зможуть розраховувати на більш високі ставки.

“Вартість перевалки буде відображенням попиту і пропозиції на ринку – тобто співвідношенням обсягів експорту та наявних потужностей зернових терміналів. На сьогодні, виходячи з переліку заявлених до будівництва проектів у портах, можна констатувати, що зростання потужностей терміналів буде випереджати зростання експорту. Як наслідок, ставки будуть знижуватися. На найближчі роки ми бачимо ставки на рівні однозначних показників, причому високими вони будуть у нових і сучасних терміналах, а найнижчими – у мілководних портах зі старими технологічними схемами”, – зазначив керівник експертного спрямування ЦТС-Консалтинг Андрій Шкляр.

Нагадаємо, раніше Вецкаганс заявив, що в Україні вже будуються чи готові до запуску у реалізацію проекти нових зерноперевалочних комплексів, які сукупно зможуть обробляти 100 млн тонн на рік.

За підсумками роботи в січні-липні українські морські порти за даними АМПУ перевалили 22,82 млн тонн хлібних вантажів, що на 17,3% перевищує аналогічний показник того ж періоду минулого року. З цього обсягу 22,16 млн тонн – це зерно (+16,5%). Найбільші порти перевалки зернових у країні – Південний, Одеса, Миколаїв і Чорноморськ.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/perevalka-zernovyh-v-ukrayini-podeshevshaye
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати