Tempo950x100

Tempo300x100

Перший агрорекреаційний кластер туристичного спрямування відкрили на Львівщині

Перший агрорекреаційний кластер туристичного спрямування відкрили на Львівщині

 Створення п’яти агрокластерів, серед яких і «Горбогори», є ініціативою Мінагрополітики в рамках політики розвитку сільських територій.

«Поява агрокластерів на зразок проекту «ГорбоГори» має ряд плюсів для різних сфер. Для соціальної сфери – це створення нових робочих місць, збереження та відновлення історико-культурної спадщини, розвиток відпочинково-рекреаційної зони, створення мережі сервісних підприємств. Для економічної – розвиток малого і середнього підприємництва, залучення туристичного потоку, додатковий дохід від обслуговування туристів і відпочиваючих, зростання бюджетних надходжень, залучення інвестицій. Для екологічної – загальне покращення стану довкілля», – зазначила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

За її словами, ідея цього проекту на Львівщині виникла в результаті проведених Мінагрополітики семінарів та інформаційних кампаній щодо створення агрорекреаційних кластерів. Реалізація проекту «Горбогори» відбувалася за активної підтримки Львівської обласної адміністрації та місцевої влади. 
«ГорбоГори» є першим в Україні агрорекреаційним кластером туристичного спрямування, який започатковано співпрацею аграрних та туристичних підприємств Пустомитівського району Львівської області та міста Львова. Презентація агрокластера «ГорбоГори» відбулася в рамках ярмарку «Добрі традиції Галичини» поблизу села Хоросно на Львівщині.

Завдяки побудові об’єктів агротуристичної інфраструктури (котеджи, кафе і т.д.) планується створення близько 50 робочих місць. Разом з тим, планується робочими місцями забезпечити не тільки жителів Пустомитівського району, а також залучати мешканців сусідніх районів та власників агросадиб (до 100 місць).
Повне впровадження проекту «ГорбоГори» передбачається здійснити за 2-3 роки.

Етапи впровадження агрокластеру відбуватиметься за такими складовими: гуманітарна, екологічна, міжнародна та економічна (співпраця та обмін досвідом з Польщею та Білоруссю), туристична, наукова, виробнича, релігійна та соціальна.
Зокрема, на сьогодні спільно з Інститутом сільського господарства Карпатського регіону Національної академії аграрних наук України та Львівським національним університетом ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Ґжицького розпочато роботу щодо створення інформаційної платформи, літнього табору для молоді з проведенням майстер-класів з ковальства та обробки деревини, майстер-школи з виготовлення сирів, прядіння шерсті, виробництва домашніх фруктових джемів, конфітюрів та варення, а також проведення освітніх заходів для школярів та студентів щодо сталого сільського розвитку. 
«ГорбоГори» – це приклад для подібної діяльності у таких областях, як: Волинська, Рівненська, Тернопільська, Івано-Франківська та Закарпатська за результатами впровадження якої буде створено високорозвинутий ринок рекреаційних послуг, що сприятиме прискоренню інтеграції України в європейський економічний простір.
 

Довідка:
Попереду впровадження ще декількох агрорекреаційних кластерів, які розвинуть соціальний, культурний та туристичний потенціал країни.
Зокрема:
– Агрорекреаційний кластер «Курорт «Коблеве» – проектування першого в Україні цілорічного реабілітаційного курорту шляхом оптимального використання природних лікувальних, рекреаційних та агротехнологічних ресурсів Березанського району, Миколаївської області .
– Міжнародний агроекологічний проект «Медвино» – розробка платформи для повернення жителів сільської місцевості в Іванківський район Київської області, що межує із зоною відчуження.
 – Агроекологічний кластер «Фрумушика-Нова» – створення умов сталого розвитку степової аграрної дестинації, що охоплює території Веселодолинської, Бородінської, Ламбрівської, Юр’ївської, Миколаївської сільських рад Тарутинського району Одеської області на платформі розроблення механізмів державно-приватного партнерства з практичного моделювання інноваційних підходів сільського розвитку степових регіонів України.
– Агротуристичний кластер «Диканька цілий рік» – проектування і просування агротуристичного кластера, на території Диканського району Полтавської області як одного з механізмів сталого розвитку сільських територій.

 

Перегляди: 21
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pershyj-ahrorekreacijnyj-klaster-turystychnoho-spryamuvannya-vidkryly-na-lvivshchyni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати