Tempo950x100

Tempo300x100

Петро Порошенко підписав закон про приєднання України до конвенції Пан-Євро-Мед

Петро Порошенко підписав закон про приєднання України до конвенції Пан-Євро-Мед

Про це повідомляє прес-служба глави держави, пише Інтерфакс-Україна.

Приєднання до конвенції сприятиме спрощенню умов торгівлі та збільшенню використання експортного потенціалу України, посилить торговельні зв’язки та економічну інтеграцію з Євросоюзом”, – йдеться в повідомленні прес-служби, оприлюдненому в четвер увечері.

В інформації зазначено, що можливість приєднання України до конвенції передбачена положеннями угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Процес приєднання до неї було розпочато у 2016 році.

У прес-службі президента України зазначають, що на сьогодні учасниками Конвенції є 24 договірні сторони, 6 з яких вже мають угоди про вільну торгівлю з Україною (ЄС, ЄАВТ, Чорногорія, Македонія, Молдова, Грузія). Ще з двома державами-учасницями конвенції тривають переговори про вільну торгівлю, а саме з Туреччиною та Ізраїлем.

“Наступним кроком для повноцінного використання переваг конвенції є внесення змін до відповідних чинних угод про вільну торгівлю в частині заміни протоколів правил походження товарів”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Верховна Рада 8 листопада проголосувала за законопроект про приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила (Пан-Євро-Мед). “За” проголосував 231 депутат.

Як повідомляється на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), частка українського експорту до країн-учасниць конвенції Пан-Євро-Мед від загального показника становить 50%, з яких 40% припадає на країни Євросоюзу. “Приєднання України до Пан-Євро-Мед диверсифікує наш експорт і з точки зору географії, і щодо кошику товарів – збільшиться обсяг постачання на ринки ЄС”, – зазначила під час парламентського засідання перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська.

Раніше МЕРТ повідомляло про можливе приєднання України до конвенції Пан-Євро-Мед із 1 січня 2018 року.

Регіональна конвенція про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження була ухвалена в 2012 році за ініціативою Європейського Союзу. Нині до неї приєдналися, окрім країн ЄС, Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ), а також Туреччина, Албанія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Сербія, Чорногорія, Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Марокко, Палестина, Сирія, Туніс, Фарерські острови та Молдова.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/petro-poroshenko-pidpysav-zakon-pro-pryyednannya-ukrayiny-do-konvenciyi-pan-yevro-med
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати