Tempo950x100

Tempo300x100

Під девізом: Змінимо майбутнє! Інвестуємо в продовольчу безпеку!

Під девізом: Змінимо майбутнє! Інвестуємо в продовольчу безпеку!

Цю проблему останніх 50 років намагаються вирішити як науковці та світові організації, так і представники влади та бізнесу з різних країн. Та ще останнім часом міграційна проблема захопила майже весь світ.

Традиційно щороку, на передодні Всесвітнього дня продовольства AGROPORT разом з ФАО зібрали круглий стіл «Змінимо майбутнє міграційних потоків – інвестиції в продовольчу безпеку і розвиток сільського господарства».  Метою цього заходу стало обговорення допомоги учасникам глибше зрозуміти нові рекомендації ФАО та міжнародні стандарти.

Проблема сьогодення майже у всіх країнах – це міграція. Причини різні: возз’єднання з сім’єю, пошуки хорошої роботи, набуття нового досвіду або початку кращого життя. За статистикою у 2015 році мігрантом став кожен сьомий житель планети. Найбільш вразливими є жителі сільської місцевості, більш ніж 75% селян залежить від сільського господарства чи іншої діяльності в сільській місцевості.

В ході круглого столу ФАО наголосила, що одним із пріоритетних напрямків повинен стати розвиток сільських територій. Це допоможе частково усунути фактори, які змушують людей переміщатися, шляхом створення для молодих людей можливостей для господарської діяльності і робочих місць, не пов’язаних із землеробством (наприклад, невеликих підприємств з виробництва молока або птиці, харчової переробки або садівництва). Також це вплине на посилення продовольчої безпеки.

«AGROPORT цікава площадка, де є можливість говорити про нагальні проблеми як світові, так і українські. Особливу увагу сьогодні приділяємо проблемам зв’язаними з розвитком сільських територій та міграційним потокам. ФАО починає впроваджувати ряд серйозних проектів направлених на вирішення або спрощення проблем людей, які вимушені мігрувати», – розповів Михайло Малков, координатор програм розвитку ФАО в Україні.

ФАО стверджує, що міграція може стати хорошим способом поширення нових знань, навичок або робочої сили, що сприяє прискоренню економічного зростання в різних регіонах України або навіть в новій країні, при умові що така міграція буде добровільна, а не вимушена! ФАО працює над тим, щоб дати людям можливість вибору і усунути ряд корінних причин міграції, включаючи голод, злидні і наслідки зміни клімату.

«З 2015 року  особливу увагу приділяємо міграційним проблемам у Східних регіонах України. Наша програма націлена на те, щоб люди, які вимушені були змінити місце свого проживання,  могли повністю використати свій потенціал на новому місті. Щоб зайнятість в сільському господарстві відволікала їх від нагальних проблем.  Адже розвиток сільських територій більшою мірою пов’язаний з сільським господарством»,- зазначив Фаррух Тоїров, координатор програм ФАО з реагування у надзвичайних ситуаціях в Україні.

Ще одне з питань, яке було підняте при обговоренні на круглому столі це інфраструктура продовольчого ринку в Україні. Проблема полягає в тому, що інфраструктура продовольчого ринку України  є недостатньо розвинутою. А тому виникає ряд ускладнень майже у всіх робочих процесах. АПК потребує ефективного створення умов досконалої інфраструктури, найбільш проблематичні це банківська система та логістична. Саме ці елементи інфраструктури АПК повинні забезпечувати вільне просування сільськогосподарської сировини і продовольства в межах держави та за її межами. Та як показав досвід минулих років реформи в цих сферах впроваджуються досить повільно. Багато проблем залишились не вирішеними.

«Львівщина приваблива для жителів всієї України з точки зору міграції, як в сільськогосподарському так і в географічному, культурному та інших напрямках. Але існує велика проблема з сезонною трудовою міграцією закордон. Цьому сприяють очевидні фактори: близькість до кордонів, безвізовий режим, та різниця в заробітних платах.  Ці всі проблеми ми розуміємо, але конкретних шляхів вирішення на сьогодні немає. Єдиним варіантом ми вважаємо це підтримка розвитку аграрних бізнесів», – зауважила Наталя Хмиз, директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної  державної адміністрації.

ФАО також висловила активну підтримку в створенні ефективних та сталих ланцюгів доданої вартості за участі малих та середніх агро виробників, та розвитку аграрних бізнесів.

«Агросектор є ключовим напрямком у Східному регіоні, а саме в Харківській області. Цьому сприяє як географічне положення, так і родючі ґрунти. Великою перевагою є наявність потужного наукового потенціалу. Але є ряд проблем, які значно впливають на розвиток сільського господарства. Такі як: логістика, оновлення технічного обладнання, земельна реформа та ін. Пріоритетна задача на сьогодні це реформувати АПК України та залучати інвестиції в розвиток нашого регіону та України в цілому», – підкреслив Олександр Нездюр, директор департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації.

Також був презентований південний регіон України, де перший раз стартуватиме AGROPORT у 2018 році.
«Херсонська область перша в Україні запровадила органічне землеробство. Як то кажуть, Крим дивиться на Україну через Херсон. Ми намагаємось створити сприятливі умови для життя в нашому регіоні. Є програма підтримки молоді з сільських районів мешкання. Ця програма спрямована на надання можливості  отримати безкоштовно вищу аграрну освіту. Є багато переваг та умов для ведення бізнесу. До речі, у нас прекрасне авіасполучення з широкою картою покриття, як по Україні, так і закордон. Перші показники нашої праці – це регулярні візити потенціальних інвесторів до нашого регіону, адже інвестувати у нас є куди!», – презентував свій регіон Євген Рищук, заступник Херсонської обласної державної адміністрації.

На круглому столі було підняте ще одне нагальне та важливе питання євроінтеграції проектів АПК,  та підтримка цих проектів з боку Міністерства АПК. Законодавча складова євроінтеграції агропромислових проектів  – це ключ до реформування галузі відповідно до вимог, принципам і стандартам, прописаним в Угоді про Асоціацію з Європейським Союзом. Міністерство аграрної політики і продовольства України, відповідальне за розвиток галузі, бере активну участь не тільки в налагодженні виробництва і експорту сільськогосподарської продукції, а й в законодавчій діяльності.

«Дякую AGROPORT , що зібрали та представили різні регіони України з різним потенціалом та проблемними ситуаціями. Сьогоднішній діалог важливий для всіх присутніх, бо проблеми, підняті сьогодні актуальні і вимагають особливої уваги. Хочу звернути увагу на те як змінюється думка в регіонах, відмирають залишки радянської ментальності. Глобально змінюється середовище у регіонах, з’являється прогресивне бачення розвитку», – підсумувала вищесказане Ольга Трофімцева, заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції.

Одним з найважливіших факторів у досягненні успіху в Сталому розвитку є приватно-державна співпраця. Держава повинна забезпечити формування соціального діалогу. Тільки у співпраці Держави та бізнесу можливе швидке та ефективне проведення структурних реформ, забезпечення економічного зростання, створення сприятливих умов для ведення господарської діяльності.  Подолання бідності шляхом ефективної зайнятості населення, високої вартості робочої сили, накопичення людського і соціального капіталу, розвитку підприємницької активності населення, зміцнення середнього класу, підвищення соціальних стандартів і гарантій, а також надання необхідної соціальної підтримки вразливим групам населення.

«В цьому році ми стали партнерами з ФАО по проекту спрямованому на боротьбу з ерозією ґрунтів, відновлення стану лісосмуги. Ці проекти одні із важливіших для нас. 174 країни купують харчі вироблені в Україні. Але потенціал як врожайності, так і експорту набагато більший за сьогоднішній. Для реалізації цих амбітних цілей Україні не вистачає інвестицій», – з боку агробізнеса підсумував Джон Шморгун, президент AgroGeneration
Особливу увагу необхідно приділити створенню сприятливого інвестиційного клімату за рахунок підняття репутації України на світовому ринку, до такого висновку дійшли всі спікери цього заходу.
 

Довідка:
АГРОПОРТ – щорічний масштабний захід з підтримки фермерства та сільгоспвиробників України і Східної Європи. Проходить з 2015 року за підтримки FAO і входить в календар ООН. Традиційно тематика заходу корелюється з генеральною лінією FAO і підтримує тематику Міжнародних років, які приймає Генеральна асамблея ООН. З 2016 АГРОПОРТ об’єднав фермерів всієї України і проводиться в форматі Захід-Схід. Форум є комплексним і складається з виставки техніки і технологій для фермерства, інвестиційної конференції та серії семінарів, круглих столів та зустрічей бізнесу. З моменту заснування проходить на майданчиках Міжнародних аеропортів Харкова і Львова. Організатор форуму: консалтингова компанія ТОВ «Авіабренд».
Продовольча і сільськогосподарська Організація ООН (ФАО) є міжурядовою і спеціалізованою установою ООН, до складу якої входять 194 держави-члена, два асоційованих члена і одна організація-член – Європейський союз. Штаб-квартира ФАО знаходиться в Римі (Італія), а представництва організації розташовані в більш ніж у 130 країнах. Організація сприяє встановленню партнерських відносин між урядами, бізнес-об’єднаннями, громадянським суспільством і приватним сектором в сфері продовольчої безпеки і розвитку сільського господарства.
Всесвітній день продовольства (World Food Day) щорічно відзначається у всьому світі 16 жовтня, на честь заснування Всесвітньої продовольчої організації (FAO). У 2016 році святкування було присвячено темі зміни клімату у всьому світі, і, відповідно, змін у сільському господарстві та виробництві продуктів. На всіх континентах і у всіх країнах-членах ООН WDP відзначається тематичними конференціями, семінарами та спеціальними акціями із залученням профільних фахівців і широкої громадськості..

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pid-devizom-zminymo-majbutnye-investuyemo-v-prodovolchu-bezpeku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати