Під Києвом в полі гниє 160 тонн птиці

Під Києвом в полі гниє 160 тонн птиці

Відходи гниють та розповсюджують різкий неприємний запах, повідомляють місцеві активісти в мережі Facebook, пише agroday.com.ua.

«Звалище» розташоване поряд з селом Гаврилівка, за 1,3 км від найближчих жилих будинків. Від нього прокопані дренажні канали для відводу стоків у ліс.

Як виявилось, тушки біля лісу заскладував «Гаврилівський птахівничий комплекс» компанії «Комплекс Агромарс», що виготовляє продукцію під брендом «Гаврилівські курчата».

В самому «Агромарсі» таку міру називають вимушеною. «Обладнання для переробки відходів вийшло з ладу», — пояснює Олексій Марченко, виконавчий директор птахофабрики.

Микола Бабенко, генеральний директор «Центру підвищення ефективності в тваринництві», спілкуючись з AgroDay, допустив можливість падіжу птиці в компанії.

«Є нормативний рівень падежу: для птахофабрики — до 6% за весь період відгодівлі, для свинокомплексу — 12% за весь період відгодівлі від народження, — пояснює фахівець. — Бувають і надзвичайні ситуації. Схоже, що в «Агромарсі» вони трапляються часто».

Одна справа, якщо це могильник. «Але якщо ці гори розташовані прямо біля пташників — можуть потруїтися люди», — говорить Бабенко.

При цьому експерт запевняє, що такого однозначно не має бути. Для подібних відходів передбачаються могильники або крематорії.

Як виявилось, падіж курей дійсно мав місце. Ще в жовтні минулого року через відключення електроенергії у невентильованих пташниках задихнулось 64 тис. курей. Майже 160 тонн тушок вивезли у відркрите поле.

Як інформує Держпродспоживслужба, за фактом порушення на «Агромарс» було заведено кримінальну справу. «Інспектори спільно з представниками місцевої влади оглянули місце звалища та виявили велику кількість відходів (яєць та залишків тваринного походження), які займають значну площу», — повідомляв тоді контролюючий орган.

Значну — це понад 120 га, свідчать матеріали справи, що досі розглядається в суді.

Слідчі органи встановили, що відходи дійсно належать «Комплексу Агромарс», а земельна ділянка, на яку їх звозили, знаходиться неподалік пташника №1. Причому цільове призначення ділянки — ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Правоохоронці запросили в суду дозвіл на тимчасовий доступ до документації компанії, аби виявити, яким чином проводилась утилізація відходів з 2015 року та хто є відповідальним за вчинений злочин. Але клопотання так і не задовольнили. «Агромарс» апелює тим, що надавав слідству всю запитувану інформацію і в подібній мірі немає потреби.

Поки судова тяганина триває, грунтові води та землю в місцях скупчення відходів забруднює азот, аміак та інші небезпечні сполуки. «Сховища мають бути бетонними, а не розташовуватись на відкритому грунті», — пояснює фахівець Національного екологічного центру Тамара Харчилава.

Зазначимо, що випадок масового падежу птиці на «Агромарсі» далеко не перший. У 2012 році на виробництві загинуло 100 тис. голів курей — і також через відключення електроенергії.

Нині «Агромарс» є одним з найбільших виробників курятини в Україні. Співзасновник компанії — Євген Сігал, статки якого в 2012 році оцінювали в $288 млн.

 

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pid-kyyevom-v-poli-hnyye-160-tonn-ptyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    18 Квітня

    Ціни на фрукти не будуть високими, але все залежить від погоди

    Ukravit запропонував аграріям Програму лояльності

    Виробник горілки “Хортиця” почав випускати мінералку

    Як змінилися ціни на каву, вершки та цукор навесні

    17 Квітня

    У ВР зареєстрували проєкт закону щодо особливостей планування територій, які виникають внаслідок руйнівного впливу війни

    Збільшення прогнозів урожаю сої посилює тиск на ціни, зокрема і в Україні

    На Волині чеські інвестори вирощуватимуть енергетичну тополю

    Українські аграрії потребують підтримки, щоб надалі забезпечувати продовольчу безпеку світу

    В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну – Мінагрополітики

    Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею – Мінагрополітики

    БІЛЬШЕ НОВИН