Tempo950x100

Tempo300x100

Під Києвом в полі гниє 160 тонн птиці

Під Києвом в полі гниє 160 тонн птиці

Відходи гниють та розповсюджують різкий неприємний запах, повідомляють місцеві активісти в мережі Facebook, пише agroday.com.ua.

«Звалище» розташоване поряд з селом Гаврилівка, за 1,3 км від найближчих жилих будинків. Від нього прокопані дренажні канали для відводу стоків у ліс.

Як виявилось, тушки біля лісу заскладував «Гаврилівський птахівничий комплекс» компанії «Комплекс Агромарс», що виготовляє продукцію під брендом «Гаврилівські курчата».

В самому «Агромарсі» таку міру називають вимушеною. «Обладнання для переробки відходів вийшло з ладу», — пояснює Олексій Марченко, виконавчий директор птахофабрики.

Микола Бабенко, генеральний директор «Центру підвищення ефективності в тваринництві», спілкуючись з AgroDay, допустив можливість падіжу птиці в компанії.

«Є нормативний рівень падежу: для птахофабрики — до 6% за весь період відгодівлі, для свинокомплексу — 12% за весь період відгодівлі від народження, — пояснює фахівець. — Бувають і надзвичайні ситуації. Схоже, що в «Агромарсі» вони трапляються часто».

Одна справа, якщо це могильник. «Але якщо ці гори розташовані прямо біля пташників — можуть потруїтися люди», — говорить Бабенко.

При цьому експерт запевняє, що такого однозначно не має бути. Для подібних відходів передбачаються могильники або крематорії.

Як виявилось, падіж курей дійсно мав місце. Ще в жовтні минулого року через відключення електроенергії у невентильованих пташниках задихнулось 64 тис. курей. Майже 160 тонн тушок вивезли у відркрите поле.

Як інформує Держпродспоживслужба, за фактом порушення на «Агромарс» було заведено кримінальну справу. «Інспектори спільно з представниками місцевої влади оглянули місце звалища та виявили велику кількість відходів (яєць та залишків тваринного походження), які займають значну площу», — повідомляв тоді контролюючий орган.

Значну — це понад 120 га, свідчать матеріали справи, що досі розглядається в суді.

Слідчі органи встановили, що відходи дійсно належать «Комплексу Агромарс», а земельна ділянка, на яку їх звозили, знаходиться неподалік пташника №1. Причому цільове призначення ділянки — ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Правоохоронці запросили в суду дозвіл на тимчасовий доступ до документації компанії, аби виявити, яким чином проводилась утилізація відходів з 2015 року та хто є відповідальним за вчинений злочин. Але клопотання так і не задовольнили. «Агромарс» апелює тим, що надавав слідству всю запитувану інформацію і в подібній мірі немає потреби.

Поки судова тяганина триває, грунтові води та землю в місцях скупчення відходів забруднює азот, аміак та інші небезпечні сполуки. «Сховища мають бути бетонними, а не розташовуватись на відкритому грунті», — пояснює фахівець Національного екологічного центру Тамара Харчилава.

Зазначимо, що випадок масового падежу птиці на «Агромарсі» далеко не перший. У 2012 році на виробництві загинуло 100 тис. голів курей — і також через відключення електроенергії.

Нині «Агромарс» є одним з найбільших виробників курятини в Україні. Співзасновник компанії — Євген Сігал, статки якого в 2012 році оцінювали в $288 млн.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pid-kyyevom-v-poli-hnyye-160-tonn-ptyci
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати