Під Полтавою на сміттєзвалищі встановили біогазову електростанцію

Під Полтавою на сміттєзвалищі встановили біогазову електростанцію

На Макухівському полігоні, на який звозять тверді побутові відходи з Полтави, запрацювала електростанція на звалищному газі. Станцію ввело в експлуатацію ТОВ «Кліар Енерджі-Кременчук» 1 січня 2019 року, повідомляє agro-business.com.ua.

Зазначається, що на сміттєзвалищі пробурили 44 свердловини глибиною 12 м, а потім побудували біогазову електростанцію, до складу якої входить газоочисна система, де відбувається фільтрація газу, генератор, де метан перетворюється на електроенергію, та трансформаторна.

Метан зі свердловин потрапляє спочатку до газотранспортної системи, яка знаходиться під землею, а потім до газоочисної системи, де фільтрується і подається у генератор для виробництва електроенергії.

«За допомогою високотехнологічного австрійського обладнання ми переробляємо газ-метан в електричну енергію, – розповідає директор ТОВ «Кліар Енерджі Кременчук» Сергій Дяковський. – Щороку 600 кВт-год електричної енергії дозволять заміщувати близько 2 млн куб. м природного газу або економити 20 млн грн. бюджетних коштів».

Станція працює без зупинок. «Отриману електроенергію продаємо у ДП «Енергоринок» за «зеленим» тарифом, – каже Сергій Дяковський. – Плануємо добувати метан на Макухівському полігоні щонайменше 20-25 років».

За його словами, біогазова установка вироблятиме 5 млн кВт-год електроенергії у рік.

У будівництво станції, яке тривало у вересні-грудні 2018 року, вклали 35 млн грн інвестицій. Передбачається, що проект окупиться через 5 років.

На Полтавщині біогазова електростанція на Макухівському сміттєзвалищі стала для «Кліар Енерджі-Кременчук» другою, перша знаходиться у Кременчуці.

У 2019 році компанія планує запустити в роботу ще чотири біогазових електростанції на сміттєзвалищах України.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pid-poltavoyu-na-smittyezvalyshchi-vstanovyly-biohazovu-elektrostanciyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати