Підприємці вигадали схему, як орендувати землю і не платити за неї

Підприємці вигадали схему, як орендувати землю і не платити за неї

В Україні з’явилася нова схема, за допомогою якої недобросовісні підприємства перемагають на земельних торгах з продажу права оренди, але не сплачують орендної плати і завдяки довготривалій судовій тяганині через це мають можливість «притримати» землю. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Олег Кулинич, народний депутат України, повідомляє agroday.com.ua.

Зокрема, він переповідає випадок на Полтавщині, про який йому стало відомо від Бориса Іванченка, голови Батьківської сільської ради.

«Запропонувавши орендну плату у розмірі більш ніж 100% нормативної грошової оцінки, переможець уклав договори оренди земельних ділянок загальною площею біля 90 га, зареєстрував права оренди у Державному реєстрі, а потім відмовився сплачувати кошти (і це при тому, що Земельний кодекс вимагає зробити це у триденний строк з дня укладення договору)», – пише Кулинич.

Обласне управління Держгеокадастру має намір звернутися до суду, проте з огляду на те, як працює судова система в Україні, можна зробити висновок, скільки часу піде на розгляд справи.

На думку нардепа, подібні переможці торгів переслідують певну власну мету. Можливо він планує через деякий час «домовитися» з орендодавцем і за додатковою угодою значно знизити орендну плату, а можливо не збирається сплачувати її взагалі, а переможцем став лише для того, щоб земельна ділянка не дісталася комусь іншому.

У коментарях до цього допису Михайло Апостол, радник міністра МВС, написав, що цей випадок не поодинокий. Подібне трапляється уже протягом кількох місяців у різних областях України.

Нині у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект про боротьбу з аграрним рейдерством. Він має ускладнити життя учасникам земельних торгів, які беруть в них участь не з метою господарювання на землі, а для різного роду махінацій. Зокрема, значно збільшується гарантійний внесок та забороняється зменшення орендної плати після проведення аукціону. Законопроект підтриманий Аграрним комітетом і має у найближчий час вийти на голосування.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pidpryyemci-vyhadaly-shemu-yak-orenduvaty-zemlyu-i-ne-platyty-za-neyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    БІЛЬШЕ НОВИН