Tempo950x100

Tempo300x100

Підприємці вигадали схему, як орендувати землю і не платити за неї

Підприємці вигадали схему, як орендувати землю і не платити за неї

В Україні з’явилася нова схема, за допомогою якої недобросовісні підприємства перемагають на земельних торгах з продажу права оренди, але не сплачують орендної плати і завдяки довготривалій судовій тяганині через це мають можливість «притримати» землю. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Олег Кулинич, народний депутат України, повідомляє agroday.com.ua.

Зокрема, він переповідає випадок на Полтавщині, про який йому стало відомо від Бориса Іванченка, голови Батьківської сільської ради.

«Запропонувавши орендну плату у розмірі більш ніж 100% нормативної грошової оцінки, переможець уклав договори оренди земельних ділянок загальною площею біля 90 га, зареєстрував права оренди у Державному реєстрі, а потім відмовився сплачувати кошти (і це при тому, що Земельний кодекс вимагає зробити це у триденний строк з дня укладення договору)», – пише Кулинич.

Обласне управління Держгеокадастру має намір звернутися до суду, проте з огляду на те, як працює судова система в Україні, можна зробити висновок, скільки часу піде на розгляд справи.

На думку нардепа, подібні переможці торгів переслідують певну власну мету. Можливо він планує через деякий час «домовитися» з орендодавцем і за додатковою угодою значно знизити орендну плату, а можливо не збирається сплачувати її взагалі, а переможцем став лише для того, щоб земельна ділянка не дісталася комусь іншому.

У коментарях до цього допису Михайло Апостол, радник міністра МВС, написав, що цей випадок не поодинокий. Подібне трапляється уже протягом кількох місяців у різних областях України.

Нині у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект про боротьбу з аграрним рейдерством. Він має ускладнити життя учасникам земельних торгів, які беруть в них участь не з метою господарювання на землі, а для різного роду махінацій. Зокрема, значно збільшується гарантійний внесок та забороняється зменшення орендної плати після проведення аукціону. Законопроект підтриманий Аграрним комітетом і має у найближчий час вийти на голосування.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pidpryyemci-vyhadaly-shemu-yak-orenduvaty-zemlyu-i-ne-platyty-za-neyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати