Підвищенням акцизів держава заганяє в тінь всю алкогольну галузь

Підвищенням акцизів держава заганяє в тінь всю алкогольну галузь

Таким чином весь час зростає тіньовий ринок, на якому, в свою чергу, заробляють такі системи як ДФС, МВС, ГПУ, СБУ. Про це в ефірі однієї з українських радіостанцій заявив директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.

За словами експерта, зростання цін на алкогольну продукцію, з одного боку, сприяє тому, що з більш міцного алкоголю споживачі “переходять” на вино. Але з іншого боку, таким чином постійно вже протягом багатьох років зростає тіньовий ринок.

“І тут я б хотів сказати про те, що ми, українці, витрачаємо на алкоголь набагато більше, ніж витрачають європейці. Котрі дійсно не тільки стимулюють здоровий спосіб життя, а і в кожній країні європейській є державна політика, оформлена документально, на законодавчому рівні, яка точно передбачає, наскільки буде зростати акциз протягом найближчих років, яким чином будуть домагатися оздоровлення населення. І тут я б хотів навести таку статистику. Ми з вами заробляємо за офіційними даними 185 євро в місяць. Середній литовець заробляє майже 800 євро в місяць. Але при цьому всьому він купує пива в три рази більше, ніж ми. А зарплата у нього більш ніж в чотири рази. Поляк заробляє майже тисячу євро і при цьому витрачає на те ж саме пиво всього-лише півтора євро, тобто в три рази більше, ніж українець. Я вже не кажу про німця, який заробляє в двадцять разів більше, а витрачає на те ж саме пиво всього в чотири рази більше, ніж ми. Таким чином, українці п’ють як пиво, так і міцний алкоголь, набагато дорожче у відношенні до зарплати, ніж будь-який європеєць. Це ненормально”, – розповів експерт.

О.Дорошенко зазначив, що ринок міцного алкоголю в Україні перебуває в тіні вже на 80%.

“І ми далі підвищуємо акциз, ми розуміємо, що ми все одно стимулюємо збільшення частки нелегального алкоголю. І з одного боку, це все несе за собою ризики подальшого отруєння людей, а з іншого боку, ми ж розуміємо, що на нелегальному ринку алкоголю заробляють такі системи як ДФС, МВС, ГПУ, СБУ. І таким чином чим більше розширюється ринок тіньової, тим більше заробляють вони. І з одного боку, підвищення акцизу несе дійсно підвищення доходів в казну, але не такими темпами, як фактично прогнозується, а більше грошей якраз йде далі в тінь. Таким чином, ми стимулюємо не розвиток держави, а стимулюємо фактично розвиток тіньового ринку, тіньових структур”, – уточнив він.

За словами представників легального сегмента, на стагнацію ринку і його тінізацію у владі ніхто не звертає уваги.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pidvyshchennyam-akcyziv-derzhava-zahanyaye-v-tin-vsyu-alkoholnu-haluz
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    БІЛЬШЕ НОВИН