Tempo950x100

Tempo300x100

Підвищенням акцизів держава заганяє в тінь всю алкогольну галузь

Підвищенням акцизів держава заганяє в тінь всю алкогольну галузь

Таким чином весь час зростає тіньовий ринок, на якому, в свою чергу, заробляють такі системи як ДФС, МВС, ГПУ, СБУ. Про це в ефірі однієї з українських радіостанцій заявив директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.

За словами експерта, зростання цін на алкогольну продукцію, з одного боку, сприяє тому, що з більш міцного алкоголю споживачі “переходять” на вино. Але з іншого боку, таким чином постійно вже протягом багатьох років зростає тіньовий ринок.

“І тут я б хотів сказати про те, що ми, українці, витрачаємо на алкоголь набагато більше, ніж витрачають європейці. Котрі дійсно не тільки стимулюють здоровий спосіб життя, а і в кожній країні європейській є державна політика, оформлена документально, на законодавчому рівні, яка точно передбачає, наскільки буде зростати акциз протягом найближчих років, яким чином будуть домагатися оздоровлення населення. І тут я б хотів навести таку статистику. Ми з вами заробляємо за офіційними даними 185 євро в місяць. Середній литовець заробляє майже 800 євро в місяць. Але при цьому всьому він купує пива в три рази більше, ніж ми. А зарплата у нього більш ніж в чотири рази. Поляк заробляє майже тисячу євро і при цьому витрачає на те ж саме пиво всього-лише півтора євро, тобто в три рази більше, ніж українець. Я вже не кажу про німця, який заробляє в двадцять разів більше, а витрачає на те ж саме пиво всього в чотири рази більше, ніж ми. Таким чином, українці п’ють як пиво, так і міцний алкоголь, набагато дорожче у відношенні до зарплати, ніж будь-який європеєць. Це ненормально”, – розповів експерт.

О.Дорошенко зазначив, що ринок міцного алкоголю в Україні перебуває в тіні вже на 80%.

“І ми далі підвищуємо акциз, ми розуміємо, що ми все одно стимулюємо збільшення частки нелегального алкоголю. І з одного боку, це все несе за собою ризики подальшого отруєння людей, а з іншого боку, ми ж розуміємо, що на нелегальному ринку алкоголю заробляють такі системи як ДФС, МВС, ГПУ, СБУ. І таким чином чим більше розширюється ринок тіньової, тим більше заробляють вони. І з одного боку, підвищення акцизу несе дійсно підвищення доходів в казну, але не такими темпами, як фактично прогнозується, а більше грошей якраз йде далі в тінь. Таким чином, ми стимулюємо не розвиток держави, а стимулюємо фактично розвиток тіньового ринку, тіньових структур”, – уточнив він.

За словами представників легального сегмента, на стагнацію ринку і його тінізацію у владі ніхто не звертає уваги.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pidvyshchennyam-akcyziv-derzhava-zahanyaye-v-tin-vsyu-alkoholnu-haluz
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати