Tempo950x100

Tempo300x100

Плантація ківі окупиться після першого врожаю

Плантація ківі окупиться після першого врожаю

Приблизно $3 тис. треба витратити на краплинний полив тієї ж площі. Такими розрахунками в колонці на iAgro поділився фермер В’ячеслав Кантур, який заклав на Черкащині єдину в Україні плантацію екзотичної ягоди.

У 2018 році фермер висадив перші 0,5 га – 500 саджанців. Наступної весни планує закласти ще 5 гектарів ківі. Нині він займається підготовкою ґрунту під майбутні насадження.

«Мінімальна врожайність з куща — 30 кг, і якщо на гектарі тисяча кущів, то урожай складе 30 т. При закупівельній ціні від 1 €/кг ягоди виходить €30 тис. з гектара», — ділиться Кантур.

У перспективі він розраховує отримувати середню врожайність з куща на рівні 50 кг.

Велика стаття витрат при закладанні ківі — саджанці. Їх вартість залежатиме від того, скільки купувати. По одній рослини обходяться в $10. Фермер на 500 саджанців витратив по $5 за штуку.

Далі йдуть витрати на шпалеру, адже ківі потрібна добра опора. На ділянці встановлюються стовпчики, на них – горизонтальні поперечники. Все обв’язується нержавіючим дротом. Така конструкція витримує навантаження в 100 кг і обходиться в $4 тис./га.

Близько $2 тис./га треба закласти на поліпшення ґрунту. Наприклад, ківі не підходять чорноземи, і їх доводиться «розбавляти» піском.

І ще приблизно $2 тис. доведеться витратити на догляд за рослиною протягом трьох років до першого врожаю.

В теорії його можна отримати вже на четвертий рік, говорить Кантур. І відразу ж окупити свої інвестиції.

До слова, фермер планує, що в 2020 році його плантація становитиме 10,5 га. Така площа дозволить йому отримувати $500 тис. щороку.

Джерело: agroday.com.ua

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/plantaciya-kivi-okupytsya-pislya-pershoho-vrozhayu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати