Tempo950x100

Tempo300x100

По рейдерству не винесено жодного кримінального вироку

По рейдерству не винесено жодного кримінального вироку

Цей факт підтвердив Віталій Черепаха, голова Комітету з антикоррупційного законодавства і антирейдерства Громадської ради при Мін’юсті, пише agroday.com.ua.

У поліції великі проблеми з доказовою базою і в цілому з розумінням цих процесів, пояснив він. «Ми самі дуже чекаємо закінчення і передачі до суду таких справ, де фігурували б нотаріуси або реєстратори, — сказав він. — Поліцейським дуже важко зв’язати їх в одну злочинну групу з замовниками, довести, що з боку нотаріусів та реєстраторів була не помилка, а свідомі дії. Тому що реєстратори, як правило, говорять: «Я не знав, що мені принесли. Документи були дуже схожі на справжні».

Згідно з різними джерелами, в 2016 році правоохоронні органи і Мінюст зафіксували від 3 до 7 тис випадків рейдерського заволодіння майном, у 2017-му кількість фактів тиску на бізнес скоротилось до 700. У провадженні знаходяться понад 1 тис пов’язаних з цим кримінальних справ.

За даними першого заступника міністра юстиції України Наталії Бернацької, за останній квартал 2017 року відкрито 17 кримінальних проваджень за фактами аграрного рейдерства.

Мішенню рейдерства найчастіше стають компанії з великими земельними активами, підкреслює Черепаха, і, при цьому, непрозорою структурою і сірими активами, з неправильно і некоректно оформленими земельними і трудовими (з топ-менеджментом) відносинами.

«Але від цього ніхто не застрахований, у тому числі і малий та середній бізнес, — додає експерт. — Але останні чітко розуміють, які кордони їх володінь, знають, що у них є, і, напевно, тому відважно захищаються. Корпорації більш неповороткі, і часто керівництво не помічає, що відбувається на місцях в плоть до того, що стає вже пізно».

Останнім часом улюбленим методом шахраїв стала подвійна реєстрація землі. Наприклад, коли одна й та же ділянка дублюється в старому реєстрі Державного земельного кадастру і в новому реєстрі прав, але при цьому орендарі різні. Коли роблять зміну директорату шляхом підробки документів.

«Сьогодні багато справ розслідуються, формується доказова база, готуються обвинувальні акти, — запевняє Черепаха. — Сподіваюся, що в цьому році будуть перші вироки».

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/po-rejderstvu-ne-vyneseno-zhodnoho-kryminalnoho-vyroku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати