Tempo950x100

Tempo300x100

Почали збуватися прогнози: Україна збільшує обсяги імпорту спирту

Почали збуватися прогнози: Україна збільшує обсяги імпорту спирту

За рік Україна наростила імпорт спирту на 25%. Про це свідчать дані Держстатистики, передає УНН. 

Так, у січні-листопаді 2019 року Україна імпортувала спирту на 4,7 тис. дол., тоді як у січні-листопаді 2018 року – на 3,6 тис. дол. Таким чином, за рік Україна наростила імпорт вказаного продукту на 25%.

Весь обсяг спирту, який Україна імпортувала у 2019 році, було поставлено із країн ЄС. Найбільше – з Німеччини, на 4,3 тис. дол.

Також, у 2019 році Україна імпортувала спирт із Нідерландів (0,3 тис. дол.) та Великої Британії (0,1 тис. дол.).

У 2018 році постачальниками спирту в Україну були Нідерланди, Німеччина та Польща. Йдеться про імпорт спирту етилового та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки, денатурованих, будь-якої концентрації.

Нагадаємо, під час розгляду так званого “спиртового” закону Зеленського, економісти та експерти попереджали про те, що лібералізація у цій сфері може призвести до збільшення показників імпорту спирту в Україну. І це тоді, коли наша країна має достатньо потужностей аби забезпечувати себе цим продуктом самостійно.

Річ у тім, що спирт українського виробництва дорожчий, за окремі іноземні пропозиції. І в дозволі на імпорт спирту (передбачений “спиртовим законом” – ред.) фахівці вбачали, навіть, перспективу знищення вітчизняного виробництва спирту.

“Заводи, які виготовляють горілчані вироби, вони будуть імпортувати для себе спирт, який коштує дешевше в 2-3 рази, і вся наша спиртова галузь, чи вона буде державна чи приватна, якщо відбудеться приватизація, стане абсолютно непотрібною”, — заявляла з цього приводу нардеп Ніна Южаніна. 

3 грудня ВР ухвалила “спиртовий” проект ЗУ (№ 2300) у другому читанні. “За” проголосували 284 депутати, більшість з яких — “слуги народу”. 

Вказаний проект закону експерти називають скандальним, прогнозуючи, що скасування держмонополії на виробництво спирту спровокує в Україні бум фальсифікату.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pochaly-zbuvatysya-prohnozy-ukrayina-zbilshuye-obsyahy-importu-spyrtu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати