Tempo950x100

Tempo300x100

Подано законопроект, який має на меті навести лад у царині оренди землі

Подано законопроект, який має на меті навести лад у царині оренди землі

Про це повідомив народний депутат України Руслан Сидорович, передає propozitsiya.com.

Як пояснив нардеп, він є альтернативним однойменному законопроекту № 9311, і містить цілу низку моментів, що стосуються перереєстрації прав власності на об’єкти нерухомості (зокрема, земельні ділянки), процедур реєстрації та продовження дії договорів оренди, а також процедури відчуження частки в ТОВ. «Ці сфери на сьогодні не врегульовані, що породжує широке поле для зловживань. Зокрема, переоформлення чи продовження дії договорів оренди землі є однією з найпопулярніших лазівок для рейдерів. Часто потерпають і орендарі: деякі орендодавці підписують договори оренди відразу двом орендарям одночасно», – розповів Р. Сидорович.

Зокрема, в законопроекті пропонується вилучення з реєстраційної діяльності комунальних підприємств. Адже, за деякими даними, 90% випадків неправомірної реєстрації прав на землю чи на частку в агропідприємстві проводиться комунальними підприємствами. Встановлено факти оренди офісів подібних КП з малих віддалених сіл у центрі Києва: питається – що ж вони таке реєструють, що мають такі доходи?

Також, за словами Руслана Сидоровича, законопроект блокує пропозицію послаблення вимог до державних нотаріусів порівняно з приватними. «Рівень знань нотаріуса – гарантія захисту прав клієнта», – говорить нардеп. Ще один ключовий момент законопроекту – унеможливлення відродження Реєстраційної палати у вигляді державних унітарних підприємств. «Після Революції Гідності Міністерство юстиції наполягало на ліквідації Реєстраційної палати як розсадника корупції. А тепер розсадник корупції хочуть повернути, чи що?», – говорить Р. Сидорович.

Він додав, що в прикінцевих положення цього законопроекту будуть передбачені доручення для Кабміну щодо внесення відповідних технічних змін до роботи самої системи реєстрації прав на нерухоме майно, зокрема, землю, які б захистили сумлінних орендарів, зокрема, від рейдерів.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/podano-zakonoproekt-yakyj-maye-na-meti-navesty-lad-u-caryni-orendy-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати