Погода, ринок землі, курс валют: що буде з цінами на продукти

Погода, ринок землі, курс валют: що буде з цінами на продукти

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Економіст звернув увагу на те, що аграрії зазвичай ніколи не дають хороших прогнозів щодо цін на продукти: якщо зима холодна – погано, тепла погода – впливає на врожай. Але ніяких проблем для врожаю практично всіх культур не буде, якщо не відбудеться різкого перепаду температури.

Дорошенко нагадав, що останніми роками урожай практично не впливав на ціни, які в більшості вже європейські.

«Буває, що навіть урожай нормальний, а ціни високі. З 2018 року імпорт зростає і створює конкуренцію. Ми бачимо, що підвищити ціни вже непросто. Інакше українці купують польські, іспанські і будь-які інші продукти, крім українських», – констатував Дорошенко.

За його словами, зараз найбільше впливає на ціни фактор ринку землі. Хоча потрібно розуміти, що навіть якщо почнуть підвищувати ціни, то це просто призведе до зростання імпорту, уточнив він.
«Більшою мірою це проблема виробника. Напевно, буде скорочення виробництва в Україні, але це не вплине на ціноутворення. Ми просто побачимо, що замість українських їмо іноземні продукти», – пояснив економіст.

Глава Асоціації постачальників торговельних мереж позначив курс гривні другим фактором, який впливає на ціни.

Олексій Дорошенко уточнив, що валютний фактор був визначальним у минулому році. Цьогоріч йдеться, найімовірніше, про дорогі гроші.

«Уряд говорить, що дешеві гроші будуть. Однак, щоб піднімати економік, потрібні сотні мільярдів гривень. Якщо ми подивимося на програму кредитування бізнесу «5-7-9», то закладено всього 2 мільярди гривень. Що таке 2 мільярди гривень порівняно з тим, що це підніме ВВП на 0,2% в кращому разі. Мабуть, і цього не буде», – прокоментував Дорошенко.

За прогнозами експерта, ціни на продукти за рік у середньому зростуть на 5%. Є ризик коливань щодо «борщового набору».

Він нагадав, що за останні два роки ціни на овочі могли підскочити вдвічі вже взимку. Цибуля подорожчала за рік у п’ять разів, уточнив економіст.

«Нині ми цього не побачимо, але ризик коливання цін саме на овочі з «борщового набору» існує. Усе інше буде більш-менш стабільно», – резюмував глава Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pohoda-rynok-zemli-kurs-valyut-shcho-bude-z-cinamy-na-produkty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати