Tempo950x100

Tempo300x100

Поки вітчизняні яблука гниють, українці їдять імпортні банани

Поки вітчизняні яблука гниють, українці їдять імпортні банани

За даними аналітиків EastFruit, за серпень-жовтень поточного року в Україну було імпортовано майже 60 тис. тонн бананів, що на 11% більше, ніж відповідний період 2017 року.

Проте роздрібна вартість бананів протягом всього часу була істотно вищою за ціни на яблуко. При цьому яблуко продовжувало впевнено дешевшати всі 3 місяці. Середня роздрібна ціна на банан становить 21-22 грн/кг, тоді як вартість яблука в середньому по 6-8 грн/кг, тобто втричі дешевше. Однак, не зважаючи на такий надлишок дешевого яблука, споживання бананів в Україні продовжує зростати.

Як вважає думку Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), зростання імпорту бананів є додатковим фактором тиску на ціни яблук в Україні.

«Споживання бананів різко знизилося після девальвації гривні в 2015 році, після чого почало відновлюватися. У 2017 році і в першій половині 2018 року відновлення імпорту було особливо різким через дуже високу ціну на яблуко в Україні і в Європі. Відповідно, споживання зараз росте по інерції, і потрібен час, щоб споживач переорієнтувався на більш доступне яблуко. Крім того, зростання споживання бананів на тлі дешевизни яблука, побічно свідчить про зростання доходів населення», – розповідає Ярмак.

Наразі невеликі та середні українські фермери, які мають власних сховищ, мають серйозні проблеми з реалізацією яблука. В Інтернеті з’являються пропозиції про реалізацію хорошого десертного яблука навіть по 1,5 грн/кг. Доводиться стояти в черзі на завод більше доби, аби здати таке яблуко на переробку навіть по 1 грн/кг.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/poky-vitchyznyani-yabluka-hnyyut-ukrayinci-yidyat-importni-banany
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати