Tempo950x100

Tempo300x100

Поле без поліса: чому аграрії не страхують свої ризики?

Поле без поліса: чому аграрії не страхують свої ризики?

Саме тут на допомогу може прийти страхування як вид захисту на випадок настання подій негативного характеру. Особливо актуальною тема страхування є для представників сфери агробізнесу, який серед стандартного набору ризиків, які може нести будь-який бізнес, містить безліч інших, притаманний саме йому, зокрема: зміна кліматичних умов, несприятливі погодні умови і явища, шкідники та хвороби, поганий врожай і т. д.

Враховуючи стрімкий розвиток аграрного бізнесу в Україні, його значні фінансові ресурси та велику кількість ризиків, без агрострахування аграріям не обійтися.

«Агрострахування може стати для фермерів практичним та дієвим фінансовим інструментом захисту власних підприємств. Адже за його допомогою мінімізуються можливі збитки від неконтрольованих природних явищ. Клімат планети змінюється, розбалансування погодних умов сильно відчувається й в Україні. Тож аграріям важливо застрахувати свої ризики, бо інакше доведеться рахувати не прибутки, а збитки», – зазначає директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС“,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, сьогодні українські страхові компанії пропонують агробізнесу найрізноманітніші види страхування: страхування майбутніх врожаїв (на випадок урагану, бурі, посухи, повені, заморозків, хвороб рослин і т. д.), тварин (на випадок загибелі тварин, їх крадіжки, хвороб, нещасних випадків), сільськогосподарської техніки і іншого майна (на випадок ушкодження, втрати, знищення тощо). Отже, аграрії мають широкий спектр пропозицій вибору страхування, страхових випадків та страхових установ. Однак, як показує практика, аграрії не поспішають звертатися в страхові компанії.

«Так історично склалося, що слово «страховка» в Україні викликає скепсис у виробників. Просто тому, що люди не знають,  що з цим робити? У США виробники, незалежно від площ, мають страховку. У Франції — аналогічна ситуація. Європейські аграрії також користуються страховкою. У нас ринок агрострахування не розвинений у повному обсязі», — говорить Олена Нероба, експерт  Української Зернової Асоціації.

«Агрострахування – це світова практика, яка десятиліттями доводить свою ефективність. І якщо ми хочемо вписатися у світовий аграрний ринок, нам доведеться приймати ці правила гри. Ризикну спрогнозувати, що попит на агрострахування буде тільки рости. Для цього страховим компаніям потрібно відповідати вимогам такого попиту, намагатися задовольняти потреби своїх клієнтів в аграрній сфері. Я впевнений, що майбутнє ринку сільськогосподарського страхування полягає в поєднанні активної державної підтримки універсальних програм, орієнтованих на всіх сільських виробників, зі спеціалізованими комерційними продуктами, що розробляються страховиками», – зауважує Володимир Юдін.

Перейнялися проблемами агрострахування й народні обранці. За словами голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Миколи Сольського, аграрний комітет працює над механізмами компенсації втрат, які аграрії можуть понести через проблеми з врожаєм.

Він повідомив, що депутати спільно з представниками аграріїв та страхових організацій розробляють механізм, який дозволить компенсувати ризики представників АПК.

«Зараз в аграрному комітеті обговорюється ідея з механізмом, який буде передбачати страховку прибутку за врожай з 1 га. Планується імплементувати її через страхові організації, які краще за будь-які державні органи зможуть відстежити законність та реалізацію таких страхувань. Ми спробуємо зробити все можливе, щоб ця страховка запрацювала вже з наступного року. За два тижні ми зберемо представників страхових компаній, щоб розглянути умови та окремі деталі страхування врожаю, адже така операція несе багато страхових ризиків, вона не дешева і нам потрібно подивитися чи зможемо ми виділити необхідні суми з бюджету», – заявив Микола Сольський, пише agropolit.com.

«Можна впевнено сказати, що агрострахування при правильному підході вже сьогодні може стати надійним захистом для агробізнесу і вигідним для фермерів. Потенціал даного виду страхування досить значний, оскільки сам агробізнес стрімко розвивається і містить багато ризиків. Продукція АПК для України — основна стаття експорту і одна з суперперспективних галузей, особливо, якщо ринок землі буде лібералізований»,- підкреслює Володимир Юдін.

Він також розповів, як ефективно застрахувати свій агробізнес. Насамперед слід спрогнозувати можливість настання тих чи інших негативних подій (страхових випадків), які мають найбільшу ймовірність настання.

Потім всі виявлені ризики (негативні події) умовно розділити на дві групи: 1) ризики, які можливо мінімізувати самостійно; 2) ризики, настання яких принесе найбільші втрати і їх не можна мінімізувати самостійно.

Саме друга група ризиків і буде мати потребу в страхуванні.

Наступним кроком стане вибір страхової компанії та укладання договору страхування.
Вартість страхового полісу залежить від культури, регіону, розміру франшизи та інших факторів. Дорожче застрахувати ті культури, які є більш вразливими до негоди, а у тих регіонах, де негода зазвичай трапляється частіше, ціна страхування буде вищою. 

«Фермерам також необхідно приділяти достатню увагу репутації страховика та умов договору страхування. “Аграрна Агенція АГРОС” пропонує широкий вибір страхових продуктів, з урахуванням індивідуальних побажань аграрія. Позиція компанії щодо відшкодування страхових виплат проста: згідно договору з клієнтом відшкодування гарантовано відбувається в тому випадку, коли це має бути. Фермерам слід пам’ятати, що страховий поліс дозволить їм мати «подушку безпеки» на випадок форс-мажору», – зазначає Володимир Юдін.

Довідка:
Агентство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахуванні. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.
Контактні телефони: 0503386703

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pole-bez-polisa-chomu-ahrariyi-ne-strahuyut-svoyi-ryzyky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати