Польські аграрії зіткнулись з найбільшим за останні 10 років дефіцитом робочих рук

Польські аграрії зіткнулись з найбільшим за останні 10 років дефіцитом робочих рук

Фахівці галузі пов’язують поточний стан з відтоком польських робітників в інші галузі та інші країни. Навіть збільшення трудової міграції з України не змогло компенсувати втрати власної робочої сили, пише “Інфо-Шувар”

«Перші тривожні сигнали ми помітили ще в період збирання суниці, малини та лохини, проте, коли розпочався сезон яблук, потреба в робітниках стала ще більш гострою. Останній раз таку складну ситуацію в країні ми спостерігали більш, ніж 10 років тому”, – розповів порталу sadyogrody.pl Мирослав Малішевський, голова Товариства садівників Польщі.

”Ми завжди створювали всі необхідні умови для сезонних працівників, щоб робота була ефективною. Ситуація кардинально змінилася після запровадження мінімальних годинних ставок, а також варто брати до уваги відтік робочої сили до інших галузей, зокрема будівництва. Ті, робітники, які хто колись працювали тільки в сільському господарстві сьогодні вже задіяні на будівельних майданчиках, у супермаркетах, на складах, бо там їм пропонують кращі умови та вигіднішу платню, яку садівники, відповідно, собі дозволити не можуть ”, – коментує ситуацію пан Малішевський.

Згідно слів експерта, ситуація може навіть погіршитися в 2018 році, коли вступить в силу новий закон про працевлаштування сезонних працівників.

“Ситуація, яку ми зараз спостерігаємо в Польщі, поширена у багатьох країнах Західної Європи. Відсутність достатньої кількості робітників, особливо сезонних, в умовах обмеженого фінансового ресурсу , є серйозним фактором негативного впливу на обсяги виробництва. Ми маємо підозри що така ситуація в нашій країні цілком може набути довготривалого характеру. Саме тому, ми повинні серйозно підійти до цього питання та знайти шлях, щоб забезпечити господарства в країні достатньою кількістю робочих рук”, – підсумував Мирослав

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/polski-ahrariyi-zitknulys-z-najbilshym-za-ostanni-10-rokiv-deficytom-robochyh-ruk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    БІЛЬШЕ НОВИН