Tempo950x100

Tempo300x100

Польські аграрії зіткнулись з найбільшим за останні 10 років дефіцитом робочих рук

Польські аграрії зіткнулись з найбільшим за останні 10 років дефіцитом робочих рук

Фахівці галузі пов’язують поточний стан з відтоком польських робітників в інші галузі та інші країни. Навіть збільшення трудової міграції з України не змогло компенсувати втрати власної робочої сили, пише “Інфо-Шувар”

«Перші тривожні сигнали ми помітили ще в період збирання суниці, малини та лохини, проте, коли розпочався сезон яблук, потреба в робітниках стала ще більш гострою. Останній раз таку складну ситуацію в країні ми спостерігали більш, ніж 10 років тому”, – розповів порталу sadyogrody.pl Мирослав Малішевський, голова Товариства садівників Польщі.

”Ми завжди створювали всі необхідні умови для сезонних працівників, щоб робота була ефективною. Ситуація кардинально змінилася після запровадження мінімальних годинних ставок, а також варто брати до уваги відтік робочої сили до інших галузей, зокрема будівництва. Ті, робітники, які хто колись працювали тільки в сільському господарстві сьогодні вже задіяні на будівельних майданчиках, у супермаркетах, на складах, бо там їм пропонують кращі умови та вигіднішу платню, яку садівники, відповідно, собі дозволити не можуть ”, – коментує ситуацію пан Малішевський.

Згідно слів експерта, ситуація може навіть погіршитися в 2018 році, коли вступить в силу новий закон про працевлаштування сезонних працівників.

“Ситуація, яку ми зараз спостерігаємо в Польщі, поширена у багатьох країнах Західної Європи. Відсутність достатньої кількості робітників, особливо сезонних, в умовах обмеженого фінансового ресурсу , є серйозним фактором негативного впливу на обсяги виробництва. Ми маємо підозри що така ситуація в нашій країні цілком може набути довготривалого характеру. Саме тому, ми повинні серйозно підійти до цього питання та знайти шлях, щоб забезпечити господарства в країні достатньою кількістю робочих рук”, – підсумував Мирослав

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/polski-ahrariyi-zitknulys-z-najbilshym-za-ostanni-10-rokiv-deficytom-robochyh-ruk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати