Tempo950x100

Tempo300x100

Польські фермери не можуть зібрати урожай полуниці без українських заробітчан

Польські фермери не можуть зібрати урожай полуниці без українських заробітчан

Все менше поляків та українців виявляють бажання працювати на сільськогосподарських роботах у Польщі, пише provse.te.ua.

Через це у польських фермерів виникають проблеми із збором ягід, овочів та фруктів. В першу чергу це відноситься до продукції, якість якої залежить від погодних умов та має обмежений термін збирання.

Щоб якось вплинути на ситуацію, польський уряд навіть запровадив договір про допомогу на час збору урожаю (umowa o pomocy przy zbiorach). Чиновники сподіваються, що гарантії кращого соціального захисту допоможуть залучити більше іноземців до сезонних робіт.

Проте це не завжди допомагає. Наразі найбільш гостро ця проблема проявилась по відношенню до полуниці, сезон збору якої уже триває. Якщо раніше українці були рятівниками польських фермерів та допомагали збирати ці ягоди, то тепер вони все частіше намагаються працевлаштуватись в інших галузях польської економіки.

У 2017 році в Польщі було зібрано близько 180 тис. тонн полуниці. За прогнозами експертів, цього року урожай може досягти більше 200 тис. тон. Проте польські фермери скаржаться, що багато може пропасти в полі – нема кому збирати. З огляду на тимчасовість заробітку та дуже важкі умови праці під відкритим небом, люди стають все менш схильними до сезонного працевлаштування.

«За зібраний кошичок я плачу 3 злотих. Але я не дивуюсь, що люди не хочуть працювати, тому що деякі фермери платять по 1,5 злотих, особливо в околицях Варшави. Платити більше за роботу не можу, бо закупівельники диктують умови. У минулому році ціна на полуницю була хороша. Працівники заробляли, і я був задоволений. Якщо в цьому році ціна погана, то хто захоче працювати за копійки?», – розповідає Себастьян Вьєцко, фермер з містечка Гронув у Вармінсько-Мазурському воєводстві.

Незважаючи на додаткові витрати, бюрократичні перепони та необхідність організації житла для іноземних працівників, він дуже розраховує українців, адже місцеві жителі не хочуть йти працювати.

Частково в цьому винуваті самі польські роботодавці, які часто брали заробітчан на роботу без оформлення необхідних документів, створювали жахливі умови, використовували працю або не платили обіцяних зарплат. Крім того, тепер трудові мігранти орієнтуються на виробництво, де можна заробити набагато більше, або обирають професії з легшими умовами роботи. Ситуація в польській економіці дозволяє це.

Зараз польські фермери змушені всілякими способами шукати собі робітників. До пошуку залучають і тих, хто працює постійно або працював раніше. У них немає вибору – необхідно зібрати врожай або залишитись з нічим. В цих умовах іноземні працівники можуть розраховувати на підвищення зарплат.

Нагадаємо, на початку року в Польщі набули чинності нові правила працевлаштування іноземців, завдяки яким українці, білоруси та громадяни інших неєвропейських країн можуть працювати на сезонних роботах до 9 місяців в рік. Крім того, в Польщі можна легально працювати без робочої візи.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/polski-fermery-ne-mozhut-zibraty-urozhaj-polunyci-bez-ukrayinskyh-zarobitchan
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати