Польські і німецькі садівники зійшлися в боротьбі за українських сезонних працівників

Польські і німецькі садівники зійшлися в боротьбі за українських сезонних працівників

Сезон збирання яблук у Польщі в розпалі, тому однією з гарячих тем для дискусій серед польських садівників зараз є дефіцит робочих рук. Якщо бути точним, то дефіцит українських робочих рук, які за останні два десятиліття фактично вивели польське садівництво в світові лідери по багатьом позиціям, пише EastFruit.

Багато хто може подумати, що українці нарешті почали повертатися додому, але це зовсім не так – завдяки очікуваної лібералізації правил працевлаштування в Німеччині, українські сезонні працівники, з високою часткою ймовірності, будуть віддавати перевагу більш багату Німеччину менш багатою Польщі. Відтік робочих рук в Німеччину відчувається вже зараз, але він може посилитися з 1 січня 2020 року, коли Німеччина планує підвищити квоти на тимчасове працевлаштування для працівників з країн, що не входять в Євросоюз.

Справа не тільки в рівні зарплати, хоч німецькі садівники і платять більше за збирання ягід, яблук, а також інших фруктів і овочів. Українські працівники серед причин переваги Німеччини Польщі називають більш низький рівень ризику того, що роботодавець в Німеччині обдурить, а також більш комфортні умови для роботи та проживання і більш «щадний» робочий графік.

Таким чином польські виробники фруктів і ягід серйозно побоюються, що в 2020 році не буде кому прибирати їх продукцію. Адже вже зараз середня чиста зарплата (без обліку податків і витрат на харчування та проживання, які, як правило, покриває роботодавець) українського сезонного працівника в саду досягає 600-700 євро за місяць. Найбільш ефективні працівники заробляють до 900 євро за місяць «чистими», а в будівельній галузі зарплати ще на порядок вище. Подальше підвищення зарплат для утримання українських сезонних працівників зробить польські фрукти і ягоди менш конкурентоспроможними на світовому ринку.

Тому вже зараз садівники з Польщі розглядають варіанти пошуку працівників в інших країнах, наприклад, у країнах Центральної Азії: Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан та ін., або навіть таких країнах, як В’єтнам.

Однак проблема дефіциту робочих рук гостро стоїть і в самій Україні. На збиранні ягід в 2019 році в провідних господарствах України можна було заробити не менше, ніж в Польщі – до 600-700 євро на місяць. Щоправда, переважно, все-таки розцінки були на 10-20% нижче, ніж в Польщі. І вже в цьому році дефіцит робочих рук на збирання малини, чорниці, суниці садової та інших ягід, починав досить гостро відчуватися і в Україні, незважаючи на скорочення площ під малиною.

Українським садівникам доведеться серйозно попрацювати над забезпеченням комфортних умов для працевлаштування працівників, що, звичайно ж, не безкоштовно. У зв’язку з цим, багато підприємств в Україні вже зацікавилися додатковими можливостями сертифікації соціальної відповідальності перед працівниками, які б не тільки давали змогу більш успішно експортувати продукцію в Євросоюз, але і більш ефективно залучати працівників.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/polski-i-nimecki-sadivnyky-zijshlysya-v-borotbi-za-ukrayinskyh-sezonnyh-pracivnykiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Квітня

    За чотири роки земельної реформи ринок лишається привабливим і ліквідним джерелом інвестицій

    Прогнози гарного урожаю ріпаку в Україні посилюють тиск на котирування

    Ціни на свиней забійних кондицій знову ростуть

    Польща має в 68 разів більше дотацій на АПК, ніж Україна

    Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне – УЗА

    В Україні знову дешевшає картопля: за якою ціною надходить у продаж

    В Україні знизилися ціни на гречку та рис, макарони подорожчали: де купити дешевше

    Інформація про відмову Китаю від української кукурудзи – це чутки на рівні трейдерів

    Поляки бідкаються, що через мобілізаційні закони в Україні у них не буде кому збирати полуницю

    18 Квітня

    На Дунаї відкрили додаткову лабораторію для аналізу зерна

    БІЛЬШЕ НОВИН