Tempo950x100

Tempo300x100

Попит на українську лохину зростає швидше, ніж її виробництво

Попит на українську лохину зростає швидше, ніж її виробництво

На відміну від ринку суниці садової та малини, у виробників лохини відсутній головний конкурент- населення, яке вирощує великі обсяги ягоди і не рахує собівартості. А головне – попит на українську лохину зростає швидше, ніж її виробництво, хоча площі під цією ягодою в країні в останні роки суттєво зросли.

Про це розповів Тарас Баштанник, керівник ТЗОВ «Українська ягода», під час виступу на 9-й міжнародній конференції «Ягоди України-2018. Заморозка та свіжий ринок», пише Інфо-Шувар.

Експерт зауважив на тому, що сьогодні лохиною зацікавилось багато бізнесменів, але серед них дуже багато так званих «ситуативних» виробників, які інвестують у виробничі проекти без досконалого вивчення технологічних моментів, таких як підготовка ґрунту та підбір певних сортів і це негативно впливає на якість ягоди. На думку пана Баштанника, такі проекти приречені, тому що бізнес з вирощування лохини передбачає експорт, а експортувати неякісну лохину неможливо, продавати дорого на внутрішньому ринку теж буде складно.

«Питання маркетингу лохини потрібно вирішувати ще на етапі виникнення ідеї про інвестицію в ягідний проект. Добре пропрацьований маркетинг нівелює одразу кілька серйозних проблем, притаманних ягідній галузі. Наприклад, для того щоб забезпечити себе робочими руками, треба платити працівникам стільки ж скільки платять поляки, а для цього потрібно продавати лохину дорого, принаймні, не дешевше, ніж ті ж самі поляки»,- розповів Тарас Баштанник. Також експерт зауважив, що сьогодні у виробництві лохини не існує альтернативи ручній праці. Механізовано збирати лохину можливо лише для переробки, така ягода відносно дешева. Дорого лохина продається на свіжому ринку, а таку ягоду в усьому світі збирають тільки руками.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/popyt-na-ukrayinsku-lohynu-zrostaye-shvydshe-nizh-yiyi-vyrobnyctvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати