Посівні площі під гречкою в Україні можуть скоротитись вдвічі

Посівні площі під гречкою в Україні можуть скоротитись вдвічі

Порівняно з показником 2017 року (184 тис. га) наступного року посіви даної культури скоротяться аж у 4-5 разів, повідомляє прес-служба ВАР.

За словами представників Всеукраїнської Аграрної Ради, інтервенція російської крупи на український ринок знищує економічну мотивацію у вітчизняних аграріїв в подальшому вирощувати цю культуру.

«Вже в цьому році площі під посівами гречки скоротилися майже вдвічі (до 100 тис. га зі 184 тис. га у 2017 році). І якщо не буде змін на краще посіви гречки в Україні будуть скорочуватись дедалі більше», — зазначив учасник ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» (ВАР), директор СТОВ «Перемога» (Київська обл.) Микола Малієнко.

Ряд членів ВАР, які вирощують гречку, вже заявили про те, що будуть скорочувати посівні площі під цією культурою, або зовсім відмовляться від її вирощування.

А тому замість того, щоб вирощувати власний продукт, Україна в майбутньому ризикує перетворитись на імпортера неякісної гречки з країни-агресора, яка планомірно збільшує об’єм своєї продукції на українському ринку.

За оцінками аналітиків, загальний об’єм імпорту гречаної крупи з Росії, включаючи «тіньові» поставки, складає не менше 50 тис. тон. Натомість, вітчизняні заводи минулого року виробили всього 55 тис. тон крупи. Таким чином, частка російської крупи на українському рику вже досягла близько 45-50%.

«Одним зі шляхів вирішення проблеми інтервенції неякісного російського продукту є закриття вітчизняних кордонів для імпорту гречаної крупи. Відповідне рішення стимулюватиме вітчизняного виробника. В іншому випадку Україна ризикує і надалі скорочувати посіви гречки. Це при тому, що ще у 2000 році гречкою в Україні було засіяно близько 500 тис. га, тобто вдесятеро більше, ніж планується у 2019 році», — додають у ВАР.

Окрім цього, скорочення посівів гречки, у свою чергу, негативно позначиться на вітчизняній галузі бджільництва, оскільки заміні цій культурі як медоносу не існує.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/posivni-ploshchi-pid-hrechkoyu-v-ukrayini-mozhut-skorotytys-vdvichi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати