Tempo950x100

Tempo300x100

Поживні елементи в ґрунтах знизилися до дефіцитного рівня

Поживні елементи в ґрунтах знизилися до дефіцитного рівня

За останні15 років наповнення ними землі на території України знизилося до дефіцитного рівня, пише kurkul.com.

«Сьогодні насиченість ґрунтів мінеральними елементами складає у різних місцевостях від 80 до 130 кг/га. Тоді як для забезпечення бездефіцитного балансу необхідно вийти на рівень 150 кг/га. А для продуктивності, яка дозволяє збирати урожай 80 млн т зерна, насиченість мінеральними елементами має бути понад 190 кг/га», — розповідає директор Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» Святослав Балюк.

Невдале господарювання на землі призвело до того, що на території України площа деградованих земель складає, за різними даними, від 10 до 15 млн га. Вони гинуть через недостатню кількість зволоження та дефіцит живлення.

«У ґрунтах зменшується наповнення гумусом, який передусім і визначає родючість ґрунтів. За останні 130 років українські землі втратили 30% гумусу. Якщо ми не зупинимо цю тенденцію, землі будуть ставати гіршими й гіршими. І це тоді, як наука має достатньо засобів для того, щоб покращити цей показник», — розповів Святослав Балюк.

Дослідник ґрунтів Дмитро Штибляк нагадав, що на півночі України ґрунти потерпають від радіаційного зараження внаслідок аварії на ЧАЕС.

«У нас велика кількість земель забруднена радіонуклідами — цезієм, стронцієм. Щоб відбувся їхній розпад, необхідно, щоб минуло 300 років», — зазначив дослідник.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pozhyvni-elementy-v-gruntah-znyzylysya-do-deficytnoho-rivnya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати