Tempo950x100

Tempo300x100

«Правильне живлення» для рослин: як збільшити врожайність

«Правильне живлення» для рослин: як збільшити врожайність

Сьогодні аграрії зіткнулися з значним браком вологи в ґрунті, тому вибір дієвих та ефективних добрив для сільгоспвиробників актуальний як ніколи, адже від  врожайності поточного сезону, залежить і прибуток підприємства, і його можливості щодо розвитку в майбутньому.

Вітчизняні фермери намагаються реагувати на нові виклики та використовують ефективні новітні препарати та стимулятори росту. Як це роблять у ТОВ «Прогрес», що в Чернігівській області, розповів заступник директора з рослинництва Олександр Антоновський. 

«Наше господарство має в обробітку 4800 га землі. Вирощуємо озиму пшеницю, кукурудзу на зерно та силос, соняшник, сою, ріпак. Коли плануєш отримати великий урожай, необхідно застосовувати якісні препарати нового покоління. Якось на дослідницькому полігоні «R&D центрі КОМПО Експерт», який організовано на базі господарства «Дружба-Нова» агрохолдингу «Кернел», побачили в дії мікродобрива та стимулятори росту виробництва німецької компанії COMPO Expert Gmbh та комплексні гранульовані добрива під торговою маркою FERTIS NPK, які пропонує компанія BINFIELD, захотілося і собі попробувати. Зразу почали з великої партії і застосували препарати на половині площі, відведеної під пшеницю. Вже на ранніх етапах побачили різницю між добривами і звичайною амофоскою. Тоді вже навесні почали працювати і з добривами з мікроелементами, які забезпечують збалансоване живлення сільгоспкультурам», – розповів Олександр Антоновський. 

Продукти в господарстві застосовували на таких культурах як соняшник та кукурудза, озима пшениця та соя, починаючи від передпосівної обробки насіння, основного внесення, позакореневого підживлення.

[[{“fid”:”735575″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

«Для позакореневого підживлення ми брали «Басфоліар Мульті Фло» на зернові пшеницю та кукурудзу. «Басфоліар Екселент Фло» застосовували на соняшник та сою. Антистресант та стимулятор росту «Басфоліар Авант Натур» ми використовували для пшениці та соняшника. Хочу відзначити, що минулорічну засуху оброблені рослини перенесли краще. У пшениці покращилася стресостійкість», – розповідає Олександр Антоновський.

За його словами, пересвідчувалися в ефективності добрив в господарстві дослідним шляхом: контролювали, спостерігали за розвитком кореневої системи і підраховували прибавку врожаю. 

«Ефект від застосування препаратів можна було побачити візуально. Якось оглядаю я посіви і питаю в агронома, тут точно один сорт пшениці посіяний, адже ділянки дуже відрізнялися. Як проявив себе той чи інший продукт легко побачити в період кущення.  Коли збирали врожай, то на цьому полі з 10 гектарів отримали 1,500 тонни прибавки при використанні добрив FERTIS NPK для внесення при сівбі», – зазначає Олександр Антоновський.

Читайте також: Як ефективно підживити сад, щоб отримати гарний врожай

У теперішніх погодних умовах рослинам вкрай важливо забезпечити збалансоване живлення та захист, адже брак вологи в ґрунті аграрії фіксують на всій території України. Експерти радять сільгоспвиробникам використовувати комплексне добриво FERTIS NPK. За рахунок високого вмісту водорозчинного фосфору відбувається швидкий старт росту рослин, насамперед, інтенсивний розвиток кореневої системи та вегетативної маси, а завдяки калію забезпечується накопичення пластичних речовин, покращується якість врожаю. Сірка в складі формули стабілізує азотне живлення рослини, а мікроелементи бор та цинк допомагають активувати та регулювати синтез цукрів і крохмалю. Добриво не потребує великої кількості вологи для розчинення, швидко вивільнює елементи в доступній для рослин формі та живить протягом усієї вегетації культури.

Але, як зазначає Олександр Антоновський, для забезпечення сталої врожайності важливо також робити хімічний аналіз ґрунту по дефіциту елементів, які потрібно скорегувати. 

[[{“fid”:”735576″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

«Ми дослідили 1500 га своїх ґрунтів. По аналізах десь плюс мінус побачили, що за останні 10 років у нас вміст гумусу піднявся у середньому на 1%. Був 3,8-3,6%, а став 4,2- 4,6%. Зараз плануємо попрацювати з добривами і зробити аналіз ґрунту через 3-4 роки. Хочемо ще попробувати застосовувати інгібітор нітрифікації Новатек ONE при внесенні КАСу, а на наступний  рік мікроелементи та добрива застосовувати для всіх культур», – розповідає Олександр Антоновський.

Для кращого росту рослин в нетипових погодних умовах цьогорічного сезону експерти радять використовувати «БАСФОЛІАР КЕЛП СЛ». Дане мінеральне добриво з ефектом стимулятора росту рослин на основі екстракту натуральних фітогормонів росту призначене для позакореневих підживлень та передпосівної обробки насінн. За рахунок того, що в складі продукту переважають фітогормони ауксини, стимулюється розвиток кореневої системи, що підвищує стійкість рослин до складних ґрунтово-кліматичних умов та покращує поглинання поживних речовин. Синтез цитокінінів посилюється одночасно із розвитком кореневої системи, що забезпечує збільшення надземної маси рослини. 

[[{“fid”:”735577″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

«Ми намагаємося крокувати в ногу з часом та застосовувати на своїх посівах  новітні препарати.  Також завжди зважаємо на співвідношення ціна — якість.  Якщо хочеш отримати добрий урожай – не заощаджуй на хімії. Саме тому ми задоволені співпрацею з компанією BINFIELD, адже на власному досвіді переконалися в дієвості та ефективності препаратів від провідних виробників та можемо рекомендувати їх всім аграріям», – підсумовує Олександр Антоновський.

Про компанію BINFIELD
Заснована 2011 року компанія BINFIELD пропонує українським аграріям продукцію провідних європейських виробників — COMPO Expert GmbH (Німеччина), UAB Arvi Fertis (Литва), холдингу Grupa Azoty (Польща), Achema (Литва) та ICL (Ізраїль). Це широке портфоліо продуктів: комплексні гранульовані добрива, зокрема і безхлорні, азотні добрива, водорозчинні та рідкі добрива для позакореневих підживлень, стимулятори росту на основі фітогормонів, антистресанти з амінокислотами рослинного походження. 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/pravylne-zhyvlennya-dlya-roslyn-yak-zbilshyty-vrozhajnist
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати