Tempo950x100

Tempo300x100

Проблема блокування податкових накладних увійшла в нову кризу

Проблема блокування податкових накладних увійшла в нову кризу

І хоча для більшості підприємств реєстрацію накладних тоді вдалося відновити, наприкінці серпня ми стикаємося з новим витком проблеми. Гаряча лінія Всеукраїнської Аграрної Ради з питань податків лише за тиждень отримала більше тисячі звернень аграріїв, які не можуть зареєструвати податкові накладні, повідомив голова ВАР Андрій Дикун.

«Гаряча лінія ВАР з питань оподаткування просто «червона». За останній тиждень ми отримали більше тисячі звернень аграріїв щодо блокування податкових накладних. Зупинення реєстрації документів відбувається без пояснення. Люди надсилають купи документів, але їм знову відмовляють. Підприємства просто перестають працювати, бо не можуть виконувати свої функції. Якщо так буде продовжуватися, під загрозою опиняться не лише аграрні підприємства, а й трейдери та переробники. Станеться колапс. Тому ми зробимо все можливе, щоб попередити катастрофу», – сказав Андрій Дикун.

Система призупинення реєстрації ризикових податкових накладних була запущена в дію 1 липня як інструмент боротьби зі скрутками. Найчастіше накладні блокуються за невідповідності критерію «умовного складу». Система відслідковує закупівлю та продаж продукції, і якщо позиції не співпадають, вважає таку накладну ризиковою та блокує її. В результаті підприємство не може претендувати на податковий кредит, так само, як і його закупівельники (трейдери, переробники тощо).

Як зазначив заступник голови ВАР Михайло Соколов, більшість виробників рослинницької продукції стикаються з проблемами при реєстрації накладних, адже «на вході» мають насіння, добрива та ЗЗР, а «на виході» – зернові або овочі, тобто зовсім іншу продукцію. За його словами, зараз ВАР отримує велику кількість звернень від аграріїв, оскільки в липні вони практично нічого не реалізовували, а в серпні почалися продажі зібраного врожаю. В рамках робочої групи при Мінфіні щодо блокування податкових накладних ВАР пропонуватиме варіанти виходу з даної ситуації для аграріїв.

«На даний момент є ідея щодо «першої допомоги», яку потрібно надати, поки нам не вдасться спільними зусиллями привести всю систему до тями. Вона полягає в тому, щоб не блокувати податкові накладні, які реєструють підприємства, що станом на 2016 рік були платниками ПДВ по спецрежиму, оскільки серед «скруток» таких не було. Якщо нам вдасться цього добитися, то для переважної більшості аграріїв питання закриється. Найближча робоча група в Мінфіні відбудеться в 31 серпня і ми зможемо це обговорити», – сказав Михайло Соколов.

Тема зупинки реєстрації податкових накладних стане ключовою на форумі «Виклики осені: рейдерство, дотації та блокування податкових накладних», який відбудеться 6 вересня в ТРЦ «Термінал» (м. Бровари). Подія буде присвячена «гарячим» проблемам сільського господарства, які потребують негайного вирішення. Учасники обговорять не лише проблеми продажів, які виникають через блокування податкових накладних, а й дізнаються, як вберегтися від аграрного рейдерства та чому олігархи отримали половину аграрних дотацій і як це виправити. Спікерами форуму стануть провідні експерти галузі, практикуючі аудитори, юристи, народні депутати та представники влади.

Щоб взяти участь у форумі, зв’яжіться з по телефону: +38 067 472 12 44.
 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/problema-blokuvannya-podatkovyh-nakladnyh-uvijshla-v-novu-kryzu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати