Tempo950x100

Tempo300x100

Прогнози врожаю і експорту ячменю тьмяніють у порівнянні з минулим сезоном

Прогнози врожаю і експорту ячменю тьмяніють у порівнянні з минулим сезоном

Так, до звітної дати в Україні було зібрано 5,5 млн т цієї культури, більше півмільйона з яких вже відправили на експорт.

Про це повідомляє аналітик компанії “ПроАгро” Катерина Варибок.

І хоча такі показники є цілком хорошими, загальна картина нового 2017/18 МР все ж тьмяніє поряд з минулим сезоном. Зважаючи на те, що рентабельність вирощування ячменю в Україні має один з найнижчих показників серед інших зернових, посівні площі під ним з кожним роком трохи зменшуються. Так, під урожай 2017 року українські аграрії засіяли ячменем без малого 2,5 млн га, що на 13% менше, ніж роком раніше, і, приміром, на чверть менше, ніж п’ять років тому.

Ще одним фактором, який додає негативу до прогнозів на майбутній урожай зернової, є червнева посуха, яка панувала в більшості областей України як раз в період формування і наливу зерна ячменю. За словами головного агрометеоролога Укргідрометцентру Тетяни Адаменко, із-за таких несприятливих погодних умов в 2017 році зниження врожаю зернової може досягти 20%.

За оцінками аналітиків компанії “ПроАгро”, в 2017/18 МР валовий збір ячменю складе близько 7,75 млн тонн, що на 17,9% менше, ніж у попередньому сезоні. Таке зниження врожаю культури позначається на істотному зменшенню її експортного потенціалу, який в поточному сезоні, за попередніми даними, не перевищує 4-4,2 млн т проти 5,3 млн т в 2016/17 МР.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/prohnozy-vrozhayu-i-eksportu-yachmenyu-tmyaniyut-u-porivnyanni-z-mynulym-sezonom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати