Tempo950x100

Tempo300x100

Програма 5-7-9: хто може отримати кредит, і що для цього необхідно

Програма 5-7-9: хто може отримати кредит, і що для цього необхідно

Власного капіталу у підприємця, як правило, мало, а банківські кредити відлякують розміром відсотків і завищеними вимогами по заставі. Все це сильно гальмувало розвиток малого бізнесу в Україні, але є надія, що зазначені перепони зняті завдяки новій програмі уряду.

Державна програма діє з 1 лютого 2020 року, і називається вона «Доступні кредити 5-7-9%» – саме під такі відсотки мають можливість позичати гроші малі підприємці на організацію або розвиток власного бізнесу.

Гроші будуть виділятися банками, які беруть участь в програмі, а це поки тільки державні банки – ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк і Укрексімбанк. Різницю в відсотках по кредиту їм компенсують з держбюджету. На поточний рік під дану програму зарезервовано 2 млрд гривень, що, за розрахунками чиновників, дозволить забезпечити до 50 тис. кредитів.

Максимальний розмір кредиту по «Програмі 5-7-9» становить 1,5 млн гривень в одні руки, при цьому підприємство або група пов’язаних підприємств може отримати кілька програмних кредитів, але їх загальна сума не зможе перевищити зазначений вище розмір. Термін кредитування – п’ять років.

Цілі, на які можуть бути витрачені виділені кошти:

– придбання основних засобів, крім нерухомості;
– ремонт або модернізація вже наявних засобів виробництва;
– будівництво, ремонт або реконструкція приміщень, за винятком офісів.

Для того щоб уникнути зловживань, банки не видаватимуть підприємцям живі гроші, а стануть оплачувати їхні рахунки, відповідні цільовим призначенням. Всі придбані за кредитні гроші засоби виробництва можуть тут же стати предметом застави за цим кредитом.

На пільговий кредит може претендувати як новостворене, так і вже чинне мале підприємство з річним доходом до 50 млн гривень. Воно повинно бути зареєстроване як юридична особа, або як фізична особа – підприємець.

З відсотками справа йде таким чином:

– бізнес з річним доходом до 25 млн гривень, але який зобов’язується створити не менше двох робочих місць, отримує кредит під 5%;
– те ж саме, що в пункті вище, але без зобов’язань по робочих місцях – під 7%;
– підприємство з річним доходом від 25 млн до 50 млн гривень може розраховувати на кредит під 9%.

Однак, ті хто взяв кредити під 7% і 9%, зможуть знизити ставку до 5% за створення додаткових робочих місць – кожне нове місце дає мінус 0,5%. Ініціатор проекту не має права розраховувати тільки на позикові кошти – його особистий внесок повинен становити 30% для новоствореного підприємства та 20% для чинного. Новоствореним вважається бізнес, що працює менше одного року. Діючі підприємства можуть розраховувати на кредит за програмою тільки у тому випадку, якщо вони були прибутковими протягом останнього року.

Є й інші обмеження. Кредит по «програмі 5-7-9» не зможуть взяти фізичні та юридичні особи:

– молодші 21 року на момент звернення і старші 65 років на момент завершення терміну дії кредиту;
– власники або кінцеві бенефіціари яких не є резидентами України;
– які протягом останніх трьох років вже отримували державну допомогу на загальну суму понад 200 тис. євро;
– з негативною кредитною історією і прострочену заборгованість;
– що знаходяться в процесі банкрутства;
– рахунки яких заарештовані, заблоковані або щодо їх майна є обтяження;
– які мають заборгованість перед бюджетом будь-якого рівня або державними фондами;
– які здійснюють діяльність з виробництва або продажу алкоголю, зброї, тютюнових виробів, займаються обміном валют або здачею в оренду нерухомості;
– підпадають під дію інших пунктів статті 13 Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні».

Рішення про виділення кредиту по «Програмі 5-7-9» буде прийматися уповноваженим банком, в найближче відділення якого і потрібно подавати документи. Попередню анкету учасника можна заповнити на сайті 5-7-9.gov.ua, звідки ваша заявка відразу буде відправлена ​​в банк. Але все-одно, для прийняття остаточного вердикту доведеться з’явиться в банк особисто і принесли пакет документів.

Джерело:  pro-consulting.ua

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/prohrama-5-7-9-hto-mozhe-otrymaty-kredyt-i-shcho-dlya-coho-neobhidno
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати