Tempo950x100

Tempo300x100

Програма держдотацій повинна стимулювати аграріїв легалізувати бізнес

Програма держдотацій повинна стимулювати аграріїв легалізувати бізнес

За попередніми даними, від 30% до 45% фермерів працюють в тіні. Тим самим вони позбавляють себе можливості отримати державні кошти на розвиток бізнесу. Такої думки дійшли оператори ринку АПК, представники Кабміну і галузеві експерти під час дискусії на тему “Бюджетний пиріг-2019: можливості та виклики для АПК”, 27 вересня, в прес-центрі ІА “ЛігаБізнесІнформ”, передає УНН.

Спікери констатували, що на цей момент інформаційний простір стрясають безпідставні суперечки про справедливість розподілу державних дотацій в обсязі 6,3 млрд грн, передбачених бюджетом поточного року. На їхню думку, випади на адресу великих сільгоспвиробників з приводу отримання ними левової частини від фінансового пирога держдотацій абсолютно нелогічні і економічно безграмотні.

“Тваринництво і рослинництво є драйверами економіки України. Ці галузі створюють і експортують продукцію з доданою вартістю. Вони вимагають більше праці, більше витрат. У них задіяно близько 500 тисяч працівників. Відповідно, і обсяги державних дотацій, які вони отримують, істотно більші”, — зазначив генеральний директор українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький.

У свою чергу член Національної ради реформ Владислава Рутицька помітила, що, з одного боку, доступ до фінансової допомоги держави дійсно досить складний за своєю суттю. Разом з тим, в більшості випадків неможливість отримання бюджетних ресурсів дрібними фермерами продиктована їх власними помилками.

“Недавні соціологічні дослідження показали, що близько 40% опитаних фермерів не змогли пояснити, що таке інфляція. Це свідчить про фінансову безграмотність людей. І ця безграмотність часто не дозволяє правильно оформити заявку, зібрати необхідний пакет документів”, — сказала Рутицька.

Вона додала, що за підсумками 2018 року, коли виділений на підтримку фермерства 1 млрд грн фактично не освоєний, уряд вніс до проекту нового бюджетного розкладу цілком справедливу пропозицію зменшити в 2019 році дотації фермерства на 200 млн грн, і посилити підтримку великих господарств на 100 млн грн.

У свою чергу Тарас Висоцький підкреслив надзвичайну важливість державної підтримки розвитку фермерських господарств. Однак перш за все, на його переконання, уряд повинен чітко і просто пояснити людям, що вони набувають в разі легалізації свого бізнесу.

“Сьогодні 30−45% фермерських господарств працюють в тіні. І цей факт не дозволяє їм розраховувати на державні дотації”, – резюмував експерт.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/prohrama-derzhdotacij-povynna-stymulyuvaty-ahrariyiv-lehalizuvaty-biznes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Супермаркети встановили нові ціни на популярні м’ясні продукти

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    БІЛЬШЕ НОВИН